In Nederland werken bijna 1,3 miljoen mensen soms of regelmatig in de nacht.

Over het algemeen hebben nachtwerkers geen bewuste behoefte aan informatie over de langetermijngezondheidseffecten van werken in de nacht. Wel willen zij dat er praktische informatie en tips beschikbaar zijn over hoe negatieve gezondheidseffecten te beperken of te voorkomen zijn en hoe om te gaan met klachten die ze nu ervaren, zoals slaapproblemen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het RIVM in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en uitgevoerd met medewerking van I&O Research.

In Nederland werken bijna 1,3 miljoen mensen soms of regelmatig in de nacht. Het gaat bijvoorbeeld om werknemers in de zorg, horeca, beveiliging of bouw. Werken tijdens de nacht verstoort het dag-nachtritme van het lichaam. Vorig jaar concludeerde de Gezondheidsraad dat (langdurig) nachtwerk leidt tot een verhoogd risico op slaapproblemen, diabetes mellitus (type 2), en hart- en vaatziekten. Naar aanleiding hiervan, inventariseerde het RIVM de informatiebehoefte van nachtwerkers over gezondheidsrisico’s van werken in de nacht.

Rol werkgever
Nachtwerkers zien voornamelijk een rol voor hun werkgever als het gaat om voorlichting, maar ook vakbond, opleiding en overheid worden genoemd. De wensen over de vorm van informatieverstrekking lopen sterk uiteen. De huidige informatievoorziening verschilt ook sterk per sector/werkgever.

Waardering
Nachtwerkers vinden dat nachtwerk onderdeel is van hun beroep en er dus bij hoort. Ze ervaren zowel voordelen als nadelen van werken in de nacht, zoals vermoeidheid, schakelen tussen diensten en meer vrijheid overdag. Nachtwerkers zouden wel graag meer landelijke aandacht willen voor de effecten van werken in de nacht. Ze verwachten dat dit leidt tot meer waardering en begrip voor de nadelen (zoals vermoeidheid) vanuit de werkgever, de maatschappij en het eigen sociale netwerk.

Zie ook
 -Gezondheidsraadadvies 2017 'Gezondheidsrisico's door nachtwerk'
 -I&O rapport Informatiebehoefte nachtwerkers 2018



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Behoefte aan praktische informatie over omgaan met effecten van ‘s nachts werken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 27 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!