Het gebruik van oogmedicatie neemt toe met de leeftijd

Openbare apotheken verstrekten in 2021 aan 1,7 miljoen mensen een geneesmiddel voor oogheelkundig gebruik. Het aandeel gebruikers van oogmedicatie neemt toe met de leeftijd. Het meestgebruikte geneesmiddel voor het oog verschilt tussen kinderen, jongeren en volwassenen. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Nederlandse apotheken verstrekten in 2021 aan 1,7 miljoen mensen in totaal 5,7 miljoen keer een receptplichtig geneesmiddel dat wordt toegepast bij een oogaandoening. Het aandeel gebruikers komt daarmee overeen met zo’n 10% van de bevolking. Het gebruik van oogmedicatie neemt toe met de leeftijd: het aandeel gebruikers van een geneesmiddel voor het oog uitgedrukt als percentage van de bevolking stijgt van ruim 5% tot 40 jaar tot bijna 28% van de 75-plussers in Nederland.

Top 3
De drie meest verstrekte geneesmiddelen voor oogheelkundig gebruik in 2021 waren kunsttranen met 2,2 miljoen verstrekkingen aan bijna 750.000 gebruikers, het antibioticum chlooramfenicol met 340.000 verstrekkingen aan 275.000 gebruikers en het anti-allergiemiddel levocabastine met 320.000 verstrekkingen aan ruim 200.000 gebruikers. Niet alleen het aandeel gebruikers van oogmedicatie verschilt met de leeftijd, ook het meestgebruikte middel varieert tussen kinderen, jongeren en volwassenen.

Onder volwassenen van 21 jaar of ouder zijn kunsttranen het meestgebruikte middel voor oogheelkundig gebruik. Kunsttranen worden toegepast om de ogen te beschermen tegen uitdroging en worden vooral gebruikt door ouderen: 75-plussers vormen meer dan een derde van de gebruikers. Ouderdom kan zorgen voor een verminderde aanmaak van traanvocht, waardoor kunsttranen – die een bevochtigingsmiddel bevatten – uitkomst kunnen bieden.

Jonger dan 21
Voor jongeren van 11 tot en met 20 jaar heeft levocabastine de meeste gebruikers. Levocabastine is een anti-allergiemedicijn dat wordt gebruikt bij hooikoorts of bij ontstoken ogen door allergie. Voor kinderen, de leeftijdsgroep 0- en 1-jarigen en de groep 2- tot en met 10-jarigen, is chlooramfenicol het geneesmiddel met de meeste gebruikers. Chlooramfenicol is een antibioticum dat wordt toegepast bij ontstoken ogen door een infectie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 1,7 miljoen gebruikers van oogmedicatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 10 sep 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!