Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad

Nederlandse apotheken verstrekten in 2020 aan ruim 530.000 mensen medicatie via een geïndividualiseerde distributievorm, wat neerkomt op ongeveer 4,5% van alle geneesmiddelgebruikers. In totaal werd voor 22,5 miljoen weken medicatie in deze distributievorm geleverd. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

De geïndividualiseerde distributievorm (GDV), ook wel medicatierol, weeklevering of Baxterrol genoemd, wordt gebruikt om patiënten met ordeningsproblemen te ondersteunen bij het innemen van de juiste medicatie op het juiste moment. De SFK beschikt alleen over gegevens van geneesmiddelen in medicatierollen voor mensen die thuis wonen of ‘zelfstandig’ in een verzorgingshuis. Het aantal gebruikers van een GDV nam de afgelopen vijf jaar toe van bijna 500.000 in 2016 naar 530.000 in 2020. De SFK schat in dat ongeveer 4,5% van alle geneesmiddelgebruikers in 2020 een medicatierol ontving.

Gemiddeld bevat een medicatierol bijna zes geneesmiddelen uit verschillende ATC5-groepen. Dit aantal is al jaren stabiel. Patiënten die een GDV ontvangen kunnen daarnaast ook geneesmiddelen gebruiken die niet in zo’n systeem kunnen worden geleverd, zoals drankjes, of middelen met een vaak veranderende dosering.

Leeftijd
Ongeveer 60% van de GDV-gebruikers is 75 jaar of ouder, maar dit percentage neemt ieder jaar langzaam af. Het aandeel van 65- tot en met 74-jarigen in het totaal aantal gebruikers van een medicatierol neemt juist toe, van 14,5% in 2016 naar 16,5% in 2020. Echter, door demografische ontwikkelingen is ook het totaalaantal personen in deze leeftijdscategorie sterk gestegen.

Apotheken leveren, onder stimulans van zorgverzekeraars, steeds vaker rollen voor twee weken, in plaats van rollen voor één week. Medicatierollen voor drie weken worden nog maar beperkt geleverd: slechts 1% van de rollen. In 2016 werden ruim 18 miljoen rollen verstrekt, in 2020 waren dat er nog 14 miljoen. Hoewel het aantal rollen afnam, nam het aantal GDV-weken – het aantal rollen vermenigvuldigd met de gebruiksperiode in weken – wel toe. In 2016 werd door Nederlandse apotheken in totaal voor 19,5 miljoen GDV-weken geleverd. In 2020 betrof dit 22,5 miljoen weken, maar lijkt dit gestabiliseerd tot zo’n 5,6 miljoen weken per kwartaal.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder medicatierollen in 2020, maar voor meer weken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 21 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!