Docenten voelen zich op school minder veilig dan drie jaar geleden

Docenten in het voortgezet onderwijs voelen zich minder veilig op school dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit een enquête van Duo Onderwijsonderzoek en Advies onder ruim duizend docenten.

De docenten geven gemiddeld een 7,8 voor hun sociale veiligheid. In 2015 was dat rapportcijfer nog 8,6. Docenten die lesgeven op het niveau vmbo-basis of -kader geven gemiddeld een 7,1 voor hun sociale veiligheid; havo- en vwo-docenten geven een 8,0. Als reden voor een laag cijfer melden respondenten onder meer een grote kloof tussen leiding en werkvloer, onvoldoende actie bij incidenten, roddelen door leiding en collega's en grensoverschrijdend gedrag van leerlingen en ouders.

23 procent van de docenten is het afgelopen jaar geconfronteerd met ongewenst gedrag van collega's of leidinggevenden, zoals verbale intimidatie en pesten. 25 procent kreeg te maken met verbaal geweld van leerlingen, zoals schelden en dreigen, en 3 procent met fysiek geweld, zoals duwen, schoppen of slaan. Kleinere aantallen werden in het contact met ouders geconfronteerd met verbaal (10 procent) of fysiek geweld (drie gevallen).

De meest gemelde incidenten op school zijn diefstal door een leerling, vuurwerk op school, een leerling stoned in de klas, een leerling die handelt in drugs, en ongewenste bezoekers, zoals loverboys.

Meer informatie
Rapport Sociale veiligheid van docenten


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NJI
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Docent voelt zich minder veilig op school
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 29 nov 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!