Het sluiten van het Juridisch Steunpunt ondermijnt de rechtspositie van mensen met een beperking

Het Juridisch Steunpunt van Ieder(in) stopt per 1 januari 2019. De subsidie voor het steunpunt wordt stopgezet. Mensen rechtstreeks helpen met juridisch advies en ondersteuning mogen we niet meer bekostigen vanuit de subsidie. Ieder(in) is niet blij met de noodgedwongen sluiting. We hebben naarstig gezocht naar andere mogelijkheden voor financiering. Helaas is dat nog niet gelukt.

Het Juridisch Steunpunt hielp bij bezwaar en soms beroep, maar had vooral een voorlichtings- en wegwijs functie in het hele brede spectrum van alle zorgwetten, arbeid en het sociaal domein. Daarin was het steunpunt uniek en onvervangbaar. Met de sluiting komt een einde aan de juridische ondersteuning die Ieder(in) (en haar juridische voorgangers) 17 jaar heeft gegeven aan mensen uit haar achterban die vastliepen in ondoorzichtige bezwaar- en beroepsprocedures.

Rechtspositie in gevaar
Het sluiten van het Juridisch Steunpunt ondermijnt de rechtspositie van mensen met een beperking. Dat geldt zeker voor mensen die geen financiële ruimte hebben voor het voeren van juridische procedures of voor het in de arm nemen van een advocaat. De wet- en regelgeving en de beschikkingen die mensen krijgen van de gemeente of andere uitvoerende instanties, zijn voor veel mensen ondoorgrondelijk.

Veel mensen weten niet waar ze recht op hebben en op welke wijze - en vooral op welke juridische gronden - ze hun recht daadwerkelijk kunnen krijgen. Mensen laten het er daarom vaak bij zitten. Dit brengt niet alleen de rechtspositie van mensen in gevaar, maar ook de gelijkwaardige participatie van mensen met een beperking. Ieder(in) blijft zich daarom inzetten voor goede juridische advies en eventueel ondersteuning in het sociaal domein, toegankelijk voor iedereen.

Waar Juridische wegwijzer
Waar kunnen mensen vanaf 1 januari wel terecht voor juridisch advies en ondersteuning? Mensen die al bij de aanvraag vastlopen, niet weten waar ze moeten zijn en van het kastje naar de muur gestuurd worden, kunnen terecht bij het Juiste Loket. Daarnaast hebben we een juridische wegwijzer samengesteld met een aantal andere organisaties die juridisch advies geven.



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Juridisch Steunpunt moet stoppen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 13 dec 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!