Het is dringend nodig dat de minister van VWS met een visie en aanpak voor het gehandicaptenbeleid komt.

Grote groepen mensen met een beperking, chronische ziekte of ontwikkelingsstoornissen die langdurige of levenslang zorg nodig hebben, krijgen nog altijd niet de hulp en ondersteuning die nodig is. Daarom is het dringend nodig dat de minister van VWS met een visie en aanpak voor het gehandicaptenbeleid komt. Ieder(in), PerSaldo en KansPlus vragen in een brief aan de Tweede Kamer om deze aanpak.

Afgelopen week presenteerde de Nationale Ombudsman een onderzoek waaruit opnieuw blijkt dat grote groepen mensen die zorg nodig hebben, dat slechts met veel moeite of bijna niet rond kunnen krijgen.

Ieder(in) en andere gehandicapten- en patiëntenorganisatie hebben hier eerder dringend en bij herhaling oplossingen voor gevraagd. In de brief aan de Tweede Kamer vragen we aandacht voor een aantal zaken die zeker moeten worden geregeld in de visie en aanpak van de minister. Daarbij gaat het om betere jeugdhulp voor kinderen en jongeren met een langdurige/levenslange beperking, betere toegang tot zorg en ondersteuning, meer expertise en ‘doorzettingsmacht’ zodat daar waar het echt fout loopt, knopen worden doorgehakt en tijdig oplossingen worden afgedwongen.

Weg kwijt in zorgstelsel
In de brief vragen we ook onderzoek en oplossingen voor mensen met een beperking of chronische aandoening, die helemaal uit zicht dreigen te verdwijnen, omdat het zorgstelsel met alle wetten en regelingen te ingewikkeld en te ontoegankelijk is geworden. Waar voorheen mensen in één regeling zaten, moeten velen na alle hervormingen en decentralisatie hun zorg bij elkaar zien te sprokkelen in het ingewikkelde stelsel. Passende zorg en ondersteuning zijn daardoor voor veel groepen onbereikbaar geworden.

Maatwerk, personeelstekort zorg en doelgroepenvervoer
Andere zaken die beter moeten en waar we in de brief de aandacht van de Tweede Kamer en de minister voor vragen:

  • maatwerk in alle zorgwetten, niet alleen de Wet langdurige zorg
  • personeelstekorten in de gehandicaptenzorg
  • landelijke sturing voor beter doelgroepenvervoer

Lees de brief op de site van Ieder(in)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Brief aan Kamer: visie nodig voor betere langdurige zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!