Het totale gebruik van geneesmiddelen uit het basispakket nam in 2018, uitgedrukt in standaarddagdoseringen (DDD), toe met ongeveer een half procent

Openbare apotheken verstrekten in 2018 binnen het basispakket gemiddeld vrijwel evenveel geneesmiddelen per hoofd van de bevolking als in 2017, ondanks beperkte toename van de totale hoeveelheid verstrekte geneesmiddelen met een half procent. Het geneesmiddelgebruik per 70- plusser nam sterk af. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Het totale gebruik van geneesmiddelen uit het basispakket nam in 2018, uitgedrukt in standaarddagdoseringen (DDD), toe met ongeveer een half procent. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt een toename van de bevolking met eveneens ongeveer een half procent. Daardoor is het gebruik van geneesmiddelen per hoofd van de bevolking vrijwel gelijk gebleven op 545 DDD’s. De sfk hanteert DDD’s als maat voor de hoeveelheid verstrekte geneesmiddelen omdat daarmee gebruik, hoeveelheden en kosten van verschillende geneesmiddelen goed met elkaar vergeleken kunnen worden. Een standaarddagdosering – defined daily dose – is de theoretische hoeveelheid van een geneesmiddel die door een volwassene per dag wordt gebruikt voor de belangrijkste toepassing van dat middel. Met DDD’s worden dus in feite aantallen dagdoses bij elkaar opgeteld of vergeleken. Bij (jonge) kinderen is het gebruik uitgedrukt in DDD’s daardoor echter een onderschatting. Omdat kinderen doorgaans minder van een geneesmiddel gebruiken dan volwassenen, doen kinderen langer dan een dag met een hoeveelheid waarmee een volwassene één dag doet.

70 plus
Verstrekten apotheken vorig jaar per hoofd van de bevolking gemiddeld evenveel DDD’s als in 2017,  voor de verschillende leeftijdsgroepen ligt dat anders. Zo vond met 3,1% naar verhouding de grootste  toename van het geneesmiddelgebruik plaats in de leeftijdsgroep 70- tot en met 74-jarigen. Binnen deze categorie nam het gemiddeld gebruik per persoon echter af met 1,6%. Dit kan worden verklaard door de grote toename – bijna 5% – van het aantal mensen in deze leeftijdsgroep. Dit is het gevolg van de naoorlogse geboortegolf. Mensen die in 1946 zijn geboren, bereikten in 2018 de 72-jarige leeftijd. Daardoor valt het begin van de geboortegolf precies in deze leeftijdsgroep. Ook voor de leeftijdsgroep 75 en jaar en ouder geldt dat totale gebruik is gegroeid (+1,1%), en dat per persoon gemiddeld minder geneesmindelen zijn gebruikt. Ook in deze categorie is het aantal mensen in een jaar tijd gestegen. Als verklaring hiervoor ligt de toegenomen levensverwachting voor de hand.

Pakket
Het lijkt strijdig dat het geneesmiddelgebruik in de leeftijdsgroep 11 tot en met 20 jaar hoger is dan dat in de groep van 21 tot en met 40 jaar. Het klopt echter wel, omdat deze analyse alleen betrekking heeft op pakketgeneesmiddelen. Voor jonge vrouwen tot en met 20 jaar hoort de anticonceptiepil tot het basispakket en boven die leeftijd uitsluitend onder strikte voorwaarden. Voor de leeftijd 11 tot en met 20 was de anticonceptiepil alleen al goed voor gemiddeld bijna een derde van alle DDD’s (113 miljoen). Zonder de pil zou het gebruik uitkomen op gemiddeld 108 DDD’s per persoon.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Medicijngebruik per hoofd bevolking gelijk gebleven
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 07 feb 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!