Openbare apotheken verstrekten in 2023 ruim 8,6 miljard standaarddagdoseringen (DDD) van geneesmiddelen binnen het basispakket

Het gebruik van pakketgeneesmiddelen, gemeten in DDD per hoofd van de bevolking, nam in 2023 af met 5,9%. Dit kwam vooral doordat vitamine D in 2023 niet meer werd vergoed vanuit het basispakket. Zonder vitamine D nam het geneesmiddelgebruik per hoofd juist toe met 0,5%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Openbare apotheken verstrekten in 2023 ruim 8,6 miljard standaarddagdoseringen (DDD) van geneesmiddelen binnen het basispakket. In 2022 was dat nog bijna 9,1 miljard, een afname van 5,0%. Een DDD (defined daily dose) is de theoretische hoeveelheid van een geneesmiddel dat door een volwassene per dag wordt gebruikt voor de belangrijkste toepassing van dat middel.

Op basis van CBS-cijfers schat de SFK dat de bevolkingstoename in 2023 ongeveer 0,9% bedroeg. Per hoofd van de bevolking is het geneesmiddelgebruik gemeten in DDD in 2023 gedaald van 553 naar 520 DDD (-5,9%).

Vitamine D
De afname van het aantal verstrekte DDD komt vooral door de pakketwijziging van vitamine D per januari 2023. In 2022 behoorde vitamine D namelijk nog wel tot de pakketgeneesmiddelen. Wanneer vitamine D buiten beschouwing wordt gelaten nam het aantal DDD per hoofd juist toe van 518 in 2022 naar 520 in 2023 (+0,5%). Hoewel het buiten beschouwing laten van vitamine D een onderschatting geeft van het werkelijke volume van geneesmiddelgebruik per hoofd, geeft het wel een beter beeld van de ontwikkeling van het gebruik per hoofd.

Gebruik per leeftijd
Het medicijngebruik per hoofd verschilt sterk per leeftijd. Zo gebruiken mensen van 75 jaar en ouder met 1554 DDD per hoofd in 2023 veel meer dan het gemiddelde van 520 DDD. Toch was dit 1,0% lager dan in 2022, toen de 75-plussers nog 1570 DDD per hoofd gebruikten (exclusief vitamine D). Vooral het gebruik van simvastatine en omeprazol nam af, van respectievelijk 63,6 DDD per hoofd naar 60,2 en van 78,4 DDD per hoofd naar 75,1.

Gebruikers van 2 tot en met 10 jaar gebruikten met 76,1 DDD per hoofd juist veel minder dan gemiddeld. Toch was dit 1,7% hoger dan in 2022, toen deze groep nog een geneesmiddelgebruik per hoofd van 74,9 DDD had (exclusief vitamine D). Vooral het gebruik van salbutamol en fusidinezuur nam toe, van respectievelijk 3,1 DDD per hoofd naar 3,4 en van 2,7 DDD per hoofd naar 3,0.

Bron: SFK


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gebruik per hoofd 5,9% lager na pakketwijziging
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 04 jul 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!