In de Rijksbegroting voor 2018 is rekening gehouden met een toename van 2,4%

De uitgaven aan de farmaceutische zorg binnen het basispakket die via de openbare apotheken is geleverd, stegen in 2018 met € 47 miljoen tot € 4438 miljoen. Dat is een stijging van 1,1% ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze cijfers publiceert de SFK in de jaarlijkse uitgave Data en feiten.

Dat de uitgaven aan farmaceutische zorg inclusief de kosten van de geneesmiddelen in 2018 maar met 1,1% zijn toegenomen, betekent opnieuw een meevaller voor de overheid. In de Rijksbegroting voor 2018 is nog rekening gehouden met een toename van 2,4%. De meevaller is minder groot dan bij de uitgaven in 2017, toen de gerealiseerde stijging 1,3% bedroeg en in de Rijksbegroting rekening was gehouden met een toename van 4,6%. De meevallende uitgavenstijging voor 2018 komt vooral door een beperkte toename van het geneesmiddelengebruik. Uitgedrukt in standaarddagdoseringen (ddd) steeg het gebruik met ongeveer 0,5%. In de jaren daarvoor – 2015, 2016 en 2017 – nam het geneesmiddelengebruik uitgedrukt in ddd’s al steeds minder sterk toe, met respectievelijk 2,6%, 2,0% en 1,3%. De toename van het geneesmiddelengebruik vlakt daarmee duidelijk af en blijft achter bij het niveau dat op basis van de vergrijzing en de bevolkingstoename zou mogen worden verwacht. Omdat de omvang van de bevolking in 2018 eveneens met ongeveer een half procent toenam, is in 2018 het gebruik ven geneesmiddelen – uitgedrukt in ddd’s per hoofd van de bevolking – vrijwel gelijk gebleven.

Orkambi
De meeste openbaar apothekers zullen een toename van de uitgaven niet zonder meer herkennen in de omzetontwikkeling van hun eigen apotheek. Dat komt omdat de volledige stijging van de uitgaven kan worden toegerekend aan het naar verhouding dure Orkambi, dat maar door een gering aantal apotheken wordt verstrekt. Als het taaislijmziektemiddel Orkambi, dat pas in het najaar van 2018 is toegelaten tot het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (gvs), buiten beschouwing wordt gelaten, is zelfs sprake van een beperkte uitgavendaling. Overigens worden de werkelijke uitgaven aan Orkambi, net als die voor een aantal andere dure, intra- en extramurale geneesmiddelen, niet openbaar gemaakt. De reden daarvan is dat de minister van vws, in zogeheten financiële arrangementen, geheime prijsafspraken met de fabrikanten heeft gemaakt. Eind 2018 informeerde de minister de Tweede Kamer over de voortgang van de financiële arrangementen. Op basis van voorlopige cijfers over kalenderjaar 2017 schat de minister in dat er op deze middelen gemiddeld 20% korting is bedongen. Fabrikanten betaalden over 2017 in totaal € 78 miljoen terug aan kortingen. Vanwege het geheime karakter van de afspraken wordt dat bedrag niet uitgesplitst naar individuele middelen. Uitgaven vertonen al enkele jaren achtereen een beperkte groei

Data en feiten 2019
Deze en andere actuele ontwikkelingen binnen de openbare farmacie komen aan de orde in het deze week verschenen Data en feiten met cijfers over 2018. Via de website van de SFK kunt u een gratis pdf-versie downloaden of een papieren exemplaar bestellen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Uitgaven aan farmaceutische zorg stegen in 2018 met 1,1%
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 29 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!