Het aanpakken van stress is voor veel bedrijven een uitdaging. Het bespreekbaar maken van stress is namelijk niet vanzelfsprekend

Amsterdam UMC en een groot aantal partners ontwikkelen een vernieuwende manier om binnen organisaties stress aan te pakken en veerkracht te vergroten. Projectleider en hoogleraar Stress en Veerkracht Christiaan Vinkers: “In een tijd waarin stressniveaus zowel op individueel als collectief niveau ongekende hoogtes bereiken, is DESTRESS hard nodig. Er zijn nu jaarlijks 2,9 miljoen verzuimdagen door psychische oorzaken en meer dan een miljard euro verzuimkosten door stress.”

Stress vormt een grote bedreiging voor de gezondheid van individuele werkenden en het functioneren van organisaties. Een organisatie kan alleen veerkrachtig zijn als haar werknemers dat ook zijn. De centrale vraag is: kunnen we oplopende stress en risico’s voor stress, zowel op individueel niveau als op organisatieniveau, op een effectievere manier in kaart brengen en aanpakken? De onderzoekers gaan dit uitzoeken, maar niet zonder ook aandacht te hebben voor de privacy van werknemers en andere waarden die op de werkvloer van belang zijn. Dit baanbrekende initiatief van 10,6 miljoen euro wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en valt binnen het programma van de Nationale Wetenschapsagenda.

In een vroeg stadium reageren
Het aanpakken van stress is voor veel bedrijven een uitdaging. Het bespreekbaar maken van stress is namelijk niet vanzelfsprekend. Signalen van stress worden vaak te laat herkend en het is niet altijd duidelijk wie hiermee aan de slag moet. Bovendien komt stress niet alleen door het werk, maar vaak ook door iemands privésituatie. Het is belangrijk - voor zowel de organisatie als het individu - om in een vroeg stadium op stresssignalen te reageren, om zo stress niet te laten escaleren en om veerkracht te behouden.
Vinkers: ”Met de lancering van DESTRESS zetten we een belangrijke stap voorwaarts om stress aan te pakken en organisatorische en individuele veerkracht te bevorderen. Medewerkers vallen nu vaak onnodig uit door stress en problemen in de organisatie zijn het gevolg. Daar moeten we iets aan doen.” DESTRESS mikt op een consistente wetenschappelijke basis met een aanpak die het perspectief van het individu en de organisatie verbindt, en bovendien duurzaam en effectief is.

Wat gaat DESTRESS doen?
DESTRESS richt zich op het verminderen van stress en het verhogen van de veerkracht bij zowel individuele werkenden als organisaties. Het doel is om vroegtijdig stress te herkennen door stresssignalen vanuit het individu en de omgeving slim te meten en met Artifical Intelligence (AI) verantwoord samen te brengen. Er moet veel stressdata bij elkaar gebracht worden en om die reden zijn er ook onderzoekers uit de sociologie, het recht en de ethiek aangesloten.

DESTRESS streeft ernaar om stress proactief te herkennen waardoor een dialoog tussen werkgevers en werkenden tot stand komt, en zij samen stress in een vroeg stadium kunnen aanpakken. Hierdoor zullen minder mensen uitvallen door stress, en zijn organisaties in staat om te zorgen dat het goed gaat met hun werknemers, en daarmee ook met hun bedrijf.

Het DESTRESS-consortium
DESTRESS is een multidisciplinair samenwerkingsverband van experts. Het consortium vertegenwoordigt een breed scala aan partners en universiteiten, waaronder Amsterdam UMC, de Vrije Universiteit (VU), Radboud Universiteit, Radboudumc , Donders Instituut, TNO, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen. Gedurende het project wordt ook ervaringskennis ingezet in samenwerking met MIND. Partners uit de praktijk zorgen voor optimale implementatie, waaronder HumanTotalCare, Nationale Nederlanden (NN), Movir, Paradigma groep (DPG), Healthy Chronos en UWV. Zij zullen werkgever en werknemer zo goed mogelijk ondersteunen in de DESTRESS-aanpak.

Het project krijgt verder steun van AWVN, CNV, FNV, KOM, Landelijke Vereniging POH-GGZ, Ministerie VWS, Ministerie SZW, NIP, NVAB, NVVA, NVVG, NVvP, OVAL, VRelax, VNO/NCW, VZN en Zorgverzekeraars Nederland.

Bron: Amsterdam UMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer aandacht voor stress: goed voor medewerkers én organisaties
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 26 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!