Het langdurig verzuim onder oudere zorgmedewerkers niet eerder zo hoog geweest

Het verzuim onder zorgmedewerkers neemt in het derde kwartaal van 2024 opnieuw toe. Vooral het langdurig verzuim laat een stijging zien. Opvallend is dat dit vooral de oudste werknemers betreft, het langdurig verzuim is in dit kwartaal onder deze groep medewerkers niet eerder zo hoog geweest. 

Met een verzuimpercentage van 7,21 in het derde kwartaal van 2024 stijgt het verzuim in de zorgsector met bijna 5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar, waarin het verzuimpercentage 6,9% was (zie bijlage 1). Dit blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Vernet.

Verzuimduur
De belangrijkste oorzaak van de stijging is de groei van het langdurig verzuim in duurklasse 92 tot en met 365 dagen, dat met 6% is toegenomen van 3,32% naar 3,51% procent (zie bijlage 2). Niet eerder hebben we in het derde kwartaal zo’n hoog langdurig verzuim gemeten. Dit treft vooral de oudste werknemers. In de leeftijdsklasse van 56 jaar en ouder komt het verzuim in het derde kwartaal uit op 9,3%. Ook dat is niet eerder zo hoog geweest bij deze groep werknemers, die met 27% het grootste aandeel heeft binnen de zorgsector.

“Het verzuim in de leeftijdsklasse boven 55 jaar stijgt harder dan in de overige leeftijdsklassen. Omdat deze groep ruim een kwart van het totaal aantal zorgmedewerkers vormt en naar verwachting verder zal groeien, is extra aandacht voor deze groep gewenst”, aldus Karlein Bijlsma, Directeur Bedrijfsvoering a.i. bij Vernet.

Verdere verdieping en tips 
Op de website www.vernet.nl staan analyses gepubliceerd van voorgaande kwartaalcijfers. Naast inzicht in verzuim wil Vernet de sector helpen om het verzuim verder te verlagen. Het gaat om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg. In totaal werken er circa 960 duizend mensen in deze vier sectoren. Vernet heeft uit gesprekken met de best presterende organisaties op gebied van verzuim concrete tips verzameld. Tevens wordt er middels webinars inspiratie gedeeld. De tips en ideeën delen we via www.vernet.nl  

Bron: Vernet