Sterke daling kortdurend verzuim, stijging extra lang verzuim

Het verzuimpercentage onder zorgmedewerkers over het derde kwartaal van 2023 komt uit op 6,9. Dat is een daling van 6,4 procent ten opzichte van 2022. Ook in het eerste en tweede kwartaal van 2023 was het verzuim lager dan in 2022.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Vernet. In vergelijking met het verzuimpercentage over het derde kwartaal van 2022 (7,37) is het verzuim met 6,4 procent gedaald naar 6,9 in 2023. In het eerste kwartaal was er sprake van een daling van maar liefst 11 procent, gevolgd door een daling van ruim 7 procent in het tweede kwartaal.  

Sterke daling kortdurend verzuim, stijging extra lang verzuim
In bijna alle duurklassen, van kort tot lang, daalde het verzuim. Kortdurend verzuim is met maar liefst 31 procent gedaald, van 1,22 procent naar 0,84 procent. Alleen extra lang verzuim (langer dan 365 dagen) vertoont een stijging van 12 procent naar 1,25 procent. 

“We zijn ontzettend blij dat de dalende trend in verzuim onder zorgmedewerkers doorzet”, aldus Danijela Budimir, directeur bedrijfsvoering van Vernet. “Op de eerste plaats voor de medewerkers. Minder verzuim betekent immers dat het beter gaat met hen. Dit is ook goed nieuws voor zorgorganisaties. Zij kunnen hun medewerkers meer inzetten en hebben daarnaast ook lagere verzuimkosten.” 

Verdere verdieping en inspiratie
Op onze website www.vernet.nl staan eerdere verzuimanalyses gepubliceerd. Naast inzicht in verzuim wil Vernet de sector helpen om het verzuim verder te verlagen. Het gaat daarbij om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg. In totaal werken er circa 960 duizend mensen in deze vier sectoren. Vernet heeft op basis van gesprekken met de best presterende organisaties met een laagverzuim concrete tips verzameld. Tevens wordt er middels webinars inspiratie gedeeld. De tips en ideeën delen we via www.vernet.nl/inspiratie.

Bron: Vernet 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Vernet
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Vernet
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Daling verzuim onder zorgmedewerkers zet door
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 30 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!