De informatie-uitwisseling in de AWBZ tussen zorgaanbieders en zorgkantoren wordt veiliger en uniformer. Komend najaar krijgt dat vorm in een nieuw systeem onder de noemer ‘Beveiligd Notitieverkeer AWBZ’.

Foto: Zorgkrant

De informatie-uitwisseling in de AWBZ tussen zorgaanbieders en zorgkantoren wordt veiliger en uniformer. Komend najaar krijgt dat vorm in een nieuw systeem onder de noemer ‘Beveiligd Notitieverkeer AWBZ’.

In de AWBZ wordt informatie tussen zorgaanbieders en zorgkantoren al jarenlang uitgewisseld via het AZR (AWBZ Brede Zorg Registratie). Het gaat dan om een formele uitwisseling van gegevens zoals de indicatiestelling en de machtiging. De formele uitwisseling is prima voor de standaard situaties maar bij uitzonderingen wordt al snel naar andere middelen gegrepen. Het gebruik van e-mail, contactformulieren op de websites van het zorgkantoor en de telefoon is in dit soort speciale situaties gebruikelijk. In de loop der jaren heeft ieder zorgkantoor hiervoor een eigen voorkeur ontwikkeld waardoor zorgaanbieders die met meerdere zorgkantoren te maken hebben, geconfronteerd worden met verschillen in procedures en middelen.

Voordelen voor iedereen
Om deze reden en om volledig te kunnen voldoen aan de huidige privacy wetgeving hebben zorgkantoren samen met VECOZO de koppen bij elkaar gestoken. Op basis van wensen van zorgaanbieders en eigen wensen is nu het ‘Beveiligd Notitieverkeer AWBZ’ ontwikkeld. De kern hiervan is dat informatie-uitwisseling tussen zorgaanbieders en zorgkantoren over cliënten die niet via AZR kan, nu via het Beveiligd Notitieverkeer kan plaatsvinden. Dit leidt tot een uniformering en daarmee vermindering van administratieve lasten en voldoet volledig aan de huidige privacy wetgeving ten aanzien van beveiligde gegevensuitwisseling. Kortom: voordelen voor iedereen.

De zorgaanbieders zijn hierover door de regionale zorgkantoren geïnformeerd. Rekening houdend met de aanpassingen van informatiesystemen is per 1 september 2014 het Beveiligd Notitieverkeer volledig geïmplementeerd in de keten.


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
17 maart 2014 om 08:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
ZN

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!