De toegankelijkheid van het onderwijs moet veel minder vrijblijvend worden

Op 4 april stuurde Ieder(in) samen met studentenorganisaties een brief naar de informateurs met daarin een oproep om toegankelijk onderwijs voor studenten met een beperking vast te leggen in het regeerakkoord. De toegankelijkheid van het onderwijs moet veel minder vrijblijvend worden. Wettelijke kaders voor de toegankelijkheid van mbo’s, hogescholen en universiteiten zijn nodig.

Keer op keer laat onderzoek zien dat in het mbo, hbo en wo allerlei drempels bestaan die maken dat studenten met een beperking belemmerd worden door de manier waarop het onderwijs wordt ingericht. In de brief roepen JOBmbo, LSVb (de Landelijke Studentenvakbond), ISO (Interstedelijk Studenten Overleg), JongPIT en Ieder(in) op om drie doelstellingen voor toegankelijk onderwijs vast te leggen in het regeerakkoord.

1. Geen fysieke drempels meer in het onderwijs
Onderwijsinstellingen op het mbo, hbo en wo moeten periodiek getoetst worden op de toegankelijkheid van hun onderwijsgebouwen en de toegangsroutes. Stilte- en rustruimtes moeten op elke onderwijsinstelling in samenspraak met studenten met een beperking worden vormgegeven.

2. Geen digitale drempels meer in het onderwijs
Er moet een wettelijk kader komen waar onderwijsinstellingen zich aan moeten houden als het gaat om de digitale toegankelijkheid van hun onderwijs en informatievoorziening, zodat studenten kunnen rekenen op een digitaal toegankelijke website en elektronische leeromgeving. Hoorcolleges moeten hybride worden aangeboden, en ook meer interactieve werkvormen moeten waar nodig vanuit huis te volgen zijn voor studenten met een beperking.

3. Geen financiële drempels meer voor studenten met een beperking
Uit onderzoek blijkt dat de financiële positie van studenten met een beperking slechter is dan die van hun medestudenten zonder beperking. Regelingen zoals het mbo-studentenfonds, het studentondersteuningsfonds (voorheen profileringsfonds) en de gemeentelijke studietoeslag zijn voor studenten onvindbaar en ontoereikend. Deze regelingen moeten zoveel mogelijk centraal worden belegd, en de informatievoorziening moet beter. Ook is een financiële verruiming van deze regelingen nodig.

Oproep inclusief onderwijs in het regeerakkoord

Bron: Ieder(in)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Oproep: inclusief onderwijs (mbo, hbo en wo) in het regeerakkoord
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 08 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!