Deze week krijgen brancheorganisaties in de zorg een brief waarin de inspectie nader ingaat op de Leidraad meldingen 2013. In deze brief wordt antwoord gegeven op vragen die nog in het veld leven.

Foto: IGZ

Deze week krijgen brancheorganisaties in de zorg een brief waarin de inspectie nader ingaat op de Leidraad meldingen 2013. In deze brief wordt antwoord gegeven op vragen die nog in het veld leven.

De vragen en antwoorden gaan over de termijn van eigen onderzoek door een zorgaanbieder, onverwijld melden en het melden van namen en BIG-nummers van zorgverleners die bij calamiteiten dan wel seksueel misbruik betrokken zijn. De Leidraad meldingen 2013 zelf is niet aangepast.

  1. In de Leidraad staat dat zorgaanbieders 6 weken de tijd hebben voor eigen onderzoek. Zorgaanbieders mogen deze termijn verlengen met een onbepaalde tijd als ze meer tijd nodig hebben voor hun onderzoek. Bijvoorbeeld bij een complexe casus in de keten. Ze moeten deze verlenging wel aanvragen bij de inspectie;
  2. Sinds oktober 2013 zijn ook de beleidsregels bestuurlijke boete van kracht. Daarin staat dat zorgaanbieders 6 weken de tijd hebben om te onderzoeken of een incident een calamiteit dan wel seksueel misbruik betreft. Deze termijn kan niet worden verlengd. Als een calamiteit danwel seksueel misbruik wordt geconstateerd, dan moeten ze dit binnen 3 werkdagen melden aan de inspectie. Doen ze dit niet dan krijgen ze een boete;
  3. In lijn met de SGZ 2013 naar het sturen op functioneren van beroepsbeoefenaren wil de inspectie niet meer de namen en BIG-registratienummers van bij een calamiteit betrokken zorgverleners weten. Alleen als de bestuurder zorgen heeft over het individueel functioneren van een zorgverlener, dan wil de inspectie ook de naam en het BIG-registratienummer weten;
  4. De inspectie wil bij seksueel misbruik altijd de naam en de functie van de zorgverlener weten. Is de zorgverlener BIG-geregistreerd, dan wil de inspectie in dat geval ook het BIG-registratienummer weten.

De inspectie heeft de aangeschreven brancheorganisaties gevraagd de brief bij hun leden onder de aandacht te brengen. Mocht u vragen hebben over de brief of de Leidraad meldingen dan kunt u contact opnemen met het meldpunt van de inspectie.


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
14 maart 2014 om 12:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
IGZ

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!