Voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer wordt voorzitter van de commissie die zich gaat inzetten voor de professionalisering van de raden van toezicht in de zorg- en welzijnssector.

Foto: NVTZ

Voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer wordt voorzitter van de commissie die zich gaat inzetten voor de professionalisering van de raden van toezicht in de zorg- en welzijnssector.

Het motto voor deze commissie luidt: ‘Toezien met Hart voor de Zaak, vrijblijvendheid voorbij in het interne toezicht voor zorg en welzijn’. De commissie zal adviseren over een systeem van kwaliteitsborging van de raden van toezicht in zorg en welzijn. De commissie bestaat naast dr. Brenninkmeijer uit ervaren toezichthouders, bestuurders en wetenschappers en is ingesteld door de Nederlandse Vereniging van Toezicht in Zorg en Welzijn (NVTZ). De commissie begint nog deze maand met het advies aan de vereniging dat dit najaar verschijnt. De NVTZ is met 3.700 leden de grootste belangenorganisatie voor toezichthouders (commissarissen) in de semi-publieke sector.

‘Toezien met Hart voor de Zaak, vrijblijvendheid voorbij in intern toezicht voor zorg en welzijn’

Politiek en maatschappij verwachten steeds meer van toezichthouders, vandaar dat ‘de Zaak’ tweeledig kan worden uitgelegd. Enerzijds is de toezichthouder er voor het belang van de instelling en anderzijds wordt in de semi-publieke sector ook verwacht dat de toezichthouder rekening houdt met de publieke zaak. Dit doet men met het hart, toewijding is vereist. De vrijblijvendheid voorbij refereert aan het feit dat de moderne toezichthouder rekening houdt met de juiste samenstelling van zijn raad van toezicht, voldoende tijd aan (bij)scholing besteedt, zijn eigen optreden evalueert en zijn visie steeds herijkt, maar bovenal dat hij verslag doet van zijn werkzaamheden en aanspreekbaar is op zijn functioneren. De commissie zal de vereniging adviseren hoe aan deze verwachtingen voldaan moet worden en hoe de kwaliteit van toezicht in de toekomst wordt geborgd.


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
14 maart 2014 om 08:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
NVTZ

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!