Verpleeghuizen werken nog steeds te weinig aan goede hygiëne en het voorkómen van infecties. Toch kan dit snel verbeterd worden.

Foto: IGZ

Verpleeghuizen werken nog steeds te weinig aan goede hygiëne en het voorkómen van infecties. Toch kan dit snel verbeterd worden.

Instellingen hebben nog te weinig het gevoel dat verbeteringen dringend nodig zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie wil dat het veld nu echt in actie komt.

Aanleiding

Het is belangrijk dat verpleeghuizen zo goed mogelijk proberen infecties te voorkomen zodat cliënten niet onnodig ziek worden. Hoe vaker cliënten een infectie krijgen die behandeld moet worden met antibiotica, hoe groter de kans is dat bacteriën daar ongevoelig voor worden. Daardoor worden cliënten zieker dan ze al zijn. Het is niet de eerste keer dat de inspectie de hygiëne en het voorkómen van infecties in verpleeghuizen onderzocht. Ook in 2012 en 2013 deed de inspectie hier onderzoek naar. De resultaten van toen lijken veel op de resultaten van het onderzoek nu. 

Conclusies

De persoonlijke hygiëne van het personeel en de bewoners in verpleeghuizen is nog steeds onvoldoende. Medicijnen en eten worden niet hygiënisch bewaard. Ook het beleid is niet op orde. In minder dan 10 procent van de bezochte instellingen ging men bijvooreeld bij nieuwe cliënten na wat het risico is dat ze besmet zijn met MRSA, bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica. Overal waar de inspectie na een eerste bezoek nog eens terugkwam, bleek dat in korte tijd veel verbeterd kon worden. Maar in de meeste gevallen werden alleen zaken verbeterd in het verpleeghuis waar de inspectie op bezoek was geweest, en niet bij andere huizen van de zelfde organisatie. 

Verpleeghuizen beseffen volgens de inspectie nog te weinig hoe belangrijk hygiëne en het voorkómen van infecties is. Zij nemen hun verantwoordelijkheid niet om daarvoor te zorgen.  Daardoor blijft het risico dat cliënten onnodig ziek worden en dat bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Ook bestaat het risicio dat infecties zich verspreiden als een besmette cliënt wordt overgeplaatst naar een ziekenhuis. 

Maatregelen

De inspectie roept de verpleeghuizen op om maatregelen te nemen en de hygiëne en infectiepreventie snel op orde te brengen. Daarover gaat de IGZ afspraken maken met verenigingen van verpleeghuizen en van zorgprofessionals. De komende jaren blijft de inspectie erop toezien of instellingen zich aan die afspraken houden en ze zal bestuurders aanspreken op hun verantwoordelijkheid.


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
30 april 2015 om 12:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
IGZ

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!