Wetenschappers van de afdeling Chirurgie van het Erasmus MC hebben een subsidie ontvangen van ZonMW voor hun onderzoek naar het gebruik van antibiotica na een complexe blindedarmoperatie.

Foto: INGIMAGE

Wetenschappers van de afdeling Chirurgie van het Erasmus MC hebben een subsidie ontvangen van ZonMW voor hun onderzoek naar het gebruik van antibiotica na een complexe blindedarmoperatie.

De studie wordt uitgevoerd door chirurg en opleider dr. Bas Wijnhoven en AIOS chirurgie Anne Loes van den Boom. Zij krijgen ruim € 426.000 om de komende jaren onderzoek te doen in diverse ziekenhuizen in de regio Rotterdam.

Goede studies
Van den Boom: “Een blindedarmontsteking – appendicitis - komt heel vaak voor. Iedereen kent wel iemand die ermee te maken heeft gehad. Echter, goede studies naar de optimale duur van antibiotica-toediening na een operatie ontbreken. Dat willen wij gaan opzetten.”

Na de operatie
In het onderzoek vergelijken Wijnhoven en Van den Boom patiënten met een complexe appendicitis die worden behandeld na de operatie volgens een kort schema van 48 uur, met een groep die antibiotica krijgt volgens de langere standaardduur. Het aantal postoperatieve infecties bij beide groepen wordt vergeleken. Het idee van Wijnhoven en Van den Boom is dat een korte behandeling niet leidt tot meer complicaties na de operatie. Minstens even belangrijk zal het kortere verblijf in het ziekenhuis, lagere kosten en mogelijk minder resistentie van bacteriën zijn.

Hot topic
Van den Boom: “Het gebruik van antibiotica is, met de toenemende aandacht voor resistentie, tegenwoordig een hot topic. Ook sluit ons onderzoek aan bij de wens van ziekenhuizen om steeds beter na te gaan hoe er op verantwoorde wijze kosten kunnen worden bespaard.“

Van start
De onderzoekers gaan begin 2017 van start in de regio Rotterdam, en hopen hun studie snel uit te kunnen breiden in andere (Nederlandse) ziekenhuizen.


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
05 oktober 2016 om 11:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
Erasmus MC

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Datum: 2022-01-20