Een grote groep internationale wetenschappers heeft bij baby's genetische varianten ontdekt die het geboortegewicht beinvloeden en de kans op latere ziekten als diabetes mede bepalen.

Foto: INGIMAGE

Een grote groep internationale wetenschappers heeft bij baby's genetische varianten ontdekt die het geboortegewicht beinvloeden en de kans op latere ziekten als diabetes mede bepalen.

Duidelijkheid
De in kaart gebrachte genetische verschillen helpen duidelijkheid verschaffen over de vraag waarom sommige baby's een hoger of lager gewicht bij de geboorte hebben dan anderen. De genetische verschillen blijken een belangrijke link te vormen tussen enerzijds het geboortegewicht en anderzijds het risico op latere aandoeningen, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het onderzoek betrof wereldwijd meer dan 150.000 baby's. 

Internationaal
De internationale studie is gepubliceerd in vakblad Nature en werd geleid door onderzoekers van zes instituten, inclusief het Erasmus MC. Aan de studie werkten meer dan 160 wetenschappers uit zeventien landen mee. Deze maken deel uit van het Early Growth Genetics (EGG) Consortium.

Grote invloed
De wetenschappers concluderen dat een substantieel deel van de variatie in geboortegewicht, minstens een zesde, is toe te schrijven aan genetisch verschillen tussen baby's. Die invloed is veel groter dan factoren waarvan al bekend was dat ze invloed uitoefenen, zoals het roken van de moeder en de zwaarlijvigheid van de moeder bij de start van de zwangerschap.

Samenhang
Dr. Felix licht toe: "De structuur van DNA is grotendeels hetzelfde bij mensen. Maar er zijn ook veel plekken waar de structuur kan verschillen, waar er dus variaties zitten in het DNA. Deze variaties verklaren deels waarom we allemaal net iets anders in elkaar zitten. Zulke DNA-variaties kun je meten in het laboratorium, daarna kan je kijken of ze samenhangen met bepaalde kenmerken of ziektes."

Suikerziekte
"Wij hebben bij baby's zestig regio's in het DNA gevonden die samenhangen met geboortegewicht. Interessant is dat een aantal ervan ook samenhangt met de gezondheid in het latere leven. We wisten al dat kinderen met een heel laag of juist heel hoog geboortegewicht een verhoogd risico op bijvoorbeeld suikerziekte hebben. In deze studie hebben we ontdekt dat dat voor een deel verklaard wordt doordat dezelfde regio's in het DNA van het kind betrokken zijn bij zowel geboortegewicht als bij latere ziektes als suikerziekte."


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
29 september 2016 om 08:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
ErasmusMC

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!