Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland met KBO-PCOB en Ieder(in) in een brief aan de Tweede Kamer

Ook in tijden van corona moeten mensen tijdig over betaalbare en bij hen passende medicijnen en hulpmiddelen kunnen beschikken. Waarbij bij hulpmiddelen het belangrijk is dat ook de noodzakelijke zorg bij het aanmeten en gebruik beschikbaar is.

Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland met KBO-PCOB en Ieder(in) in een brief aan de Tweede Kamer. Die praat later deze week over genees en hulpmiddelen.

Vaccin
In de brief vragen de drie organisaties om voorrang voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico als er een vaccin tegen corona is. Dat staat ook in een manifest dat door een groot aantal organisaties is ondertekend. Tegelijk wordt gevraagd om het proces rondom vaccinatie veilig in te richten zodat gevaar van besmetting uitblijft.

Medische noodzaak
Wat betreft geneesmiddelen vragen de briefschrijvers opnieuw aandacht voor het onnodig wisselen van medicijnen door patiënten. Wisselen kan voor patiënten vervelende bijwerkingen hebben. Daarom willen de briefschrijvers dat er niet van medicijn mag worden gewisseld als de voorschrijver op het recept “Medische Noodzaak” heeft gezet.

Uit de brief: “De wet- en regelgeving is wat ons betreft helder. In situaties waarbij er sprake is van gezondheidsrisico’s schrijft een arts ‘Medische Noodzaak’ op het recept. Zodat een specifiek merk verstrekt wordt. Het voorschrift van de voorschrijver/arts is dus leidend. In de praktijk lijken er echter allerlei (contract)afspraken te zijn die dit principe doorkruisen. Hierdoor wordt de patiënt vaak eerst van het kastje naar de muur gestuurd of hij krijgt het voor hem noodzakelijk medicijn helemaal niet.”

Om dit soort situaties te voorkomen willen briefschrijvers dat de minister voor eens en voor altijd regelt hoe het zit met medische noodzaak.

Geneesmiddelenbeleid Hulpmiddelenbeleid


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Patiëntenfederatie Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Garandeer ook in coronatijd beschikbaarheid medicijnen en hulpmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!