Zorg wordt alleen vergoed vanuit het basispakket, als het ten minste even effectief is als de gebruikelijke zorg in Nederland

Veelbelovende zorg dient snel bij de patiënt te komen als de effectiviteit daarvan bewezen is. Zorg wordt alleen vergoed vanuit het basispakket, als het ten minste even effectief is als de gebruikelijke zorg in Nederland. Hiervoor is kwalitatief goed onderzoek nodig. De zorg bij dit type onderzoek is vaak kostbaar, vergt expertise en duurt meerdere jaren. Soms zijn de kosten van de zorg zo hoog, dat dit het doen van onderzoek naar de (kosten)effectiviteit belemmert. Voor de vergoeding van zorg en het bijkomend onderzoek om de pakketwaardigheid aan te tonen, is de regeling veelbelovende zorg ontwikkeld. Naar verwachting wordt in februari 2019 de subsidieregeling veelbelovende zorg gepubliceerd in de Staatscourant. In deze regeling staan de criteria waaraan moet worden voldaan om voor de regeling in aanmerking te komen.

Informatiebijeenkomst
Op dinsdag 19 februari 2019 is er een informatiebijeenkomst over veelbelovende zorg. Er is ook een mailadres opengesteld voor meer informatie en vragen over de nieuwe regeling: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De subsidieregeling start in maart 2019. De eerste projectideeën kunnen naar verwachting tot half mei worden aangeboden.

Jaarlijks tot maximaal € 69 miljoen beschikbaar
Met deze regeling stelt het ministerie van VWS jaarlijks maximaal € 69 miljoen beschikbaar. Medische technologie, hulpmiddelen en specifieke groepen geneesmiddelen (ATMP’s en off-label geneesmiddelen die al 7 jaar een marktregistratie hebben) komen in aanmerking wanneer marktfalen aangetoond kan worden. Een projectsubsidie wordt voor maximaal 6 jaar verleend. Na afloop van het onderzoekstraject volgt binnen 6 maanden een beoordeling van het Zorginstituut of de betreffende zorg het basispakket kan instromen. Er komt 2 keer per jaar een indieningsmogelijkheid voor de subsidieregeling. Hierbij bestaat de procedure uit een projectidee en een uitgewerkte aanvraag.

Zorgaanbieders en bedrijfsleven werken samen
Bedrijven worden nadrukkelijk aangemoedigd om samen met een zorgaanbieder gebruik te maken van deze regeling. Samenwerking tussen zorgaanbieders en bedrijfsleven zorgt ervoor dat aanwezige kennis en expertise optimaal ingezet wordt en een goed onderzoeksvoorstel wordt geschreven. De aanvraag vanuit verschillende partijen kan uitsluitend door een zorgaanbieder (bijvoorbeeld een ziekenhuis) ingediend worden. De eerste projectideeën kunnen naar verwachting tot half mei worden aangeboden.

Kortere en eenvoudigere procedure
De subsidieregeling veelbelovende zorg wordt uitgevoerd door het Zorginstituut in samenwerking met ZonMw en vervangt het huidige programma Voorwaardelijke Toelating dat sinds 2012 bestaat. Met deze nieuwe regeling wordt de doorlooptijd van de voorbereidingsprocedure verkort en vereenvoudigd en is er 2 keer per jaar de mogelijkheid tot indienen. Door deze veranderingen kan veelbelovende zorg, als die bewezen effectief en doelmatig blijkt te zijn, sneller bij de patiënt terecht komen.

Zie ook
Save the date: Informatiebijeenkomst subsidieregeling veelbelovende zorg


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorginstituut
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Subsidieregeling veelbelovende zorg begin 2019 van start
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 27 dec 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!