Apothekers gaan juridische bescherming van de Tweede Kamer krijgen bij het zelf bereiden van geneesmiddelen

De Tweede Kamer wil apothekers nadrukkelijker juridisch beschermen bij het zelf bereiden van geneesmiddelen. Dat blijkt uit het Algemeen Overleg (AO) Geneesmiddelenbeleid op 22 november in de Tweede Kamer. Minister Bruins van Medische Zorg gaat hiermee aan de slag. Volgens de minister is een landelijk dekkend netwerk van bereidend apotheken belangrijk voor nu en in de toekomst.

Voorafgaand aan het AO heeft de KNMP aandacht gevraagd voor het belang van apotheekbereidingen en het gebruik ervan bij gekaapte geneesmiddelen, geneesmiddelentekorten, verandering van toedieningsvorm en waar mogelijk bij dure geneesmiddelen. De KNMP pleit voor implementatie van de Europese overeenkomst die het octrooirecht harmoniseert en waarin een apothekersvrijstelling is opgenomen. Een grote meerderheid in de Kamer steunt dit voorstel.

GroenLinks Kamerlid Corinne Ellemeet stelt dat 'het vakmanschap van apothekers' meer gewaardeerd moet worden. De ChristenUnie vraagt aandacht voor het in stand houden van het landelijk dekkend netwerk van bereidend apotheken en een stabiel investeringsklimaat. VVD Kamerlid Arno Rutte vreest dat door het beschermen van apotheekbereidingen de farmaceutische industrie uit Nederland vertrekt. PvdA Kamerlid Sharon Dijksma wil dat apothekers zich vrijer voelen om te bereiden.

Naast de apotheekbereidingen was er ook aandacht vanuit het CDA en de ChristenUnie voor geneesmiddelentekorten, onder meer veroorzaakt door te goedkope geneesmiddelen. Tevens werd de rol van apothekers en artsen benadrukt bij het doelmatig gebruik van geneesmiddelen en het monitoren van de effectiviteit.

Lees de Kamerbrief van minister Bruins over voortgang geneesmiddelenbeleid
Lees de Commissiebrief van minister Bruins over apotheekbereidingen
Lees de inbreng van de KNMP voorafgaand aan het AO


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Tweede Kamer wil apothekers beschermen bij bereiden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 26 nov 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!