Vrouwen hebben een grotere kans om na de puberteit astma te ontwikkelen.

Uit onderzoek van een internationaal team van wetenschappers is de kans maar liefst twee keer zo groot in vergelijking tot mannen. Ze ontdekten dat het testosterongehalte hierin een belangrijke rol speelt. Dit zou naarmate het hoger ligt een specifiek afweercel in het lichaam triggeren, wat voor een (allergische) astma-aanval zorgt.

Allergische astma
Tijdens een astma-aanval ontstaan er problemen met de luchtwegen. Hierdoor is het moeilijker om adem te halen. Bij volwassenen komt astma vaker voor en vrouwen hebben het vaak heviger dan mannen.
In dit onderzoek bekeken wetenschappers de variant allergische astma. Deze zou onder meer geactiveerd worden door een allergie op graspollen. Zelfs bij mensen zonder astmatische klachten hebben kan een dergelijke allergische astma-aanval een behoorlijke impact hebben.

Astma in relatie tot hormonen
Dr. Cyril Seillet en Gabrielle Belz van Melbourne’s Walter and Eliza Hall Institute voerden het onderzoek uit met een Frans onderzoeksteam onder leiding van door dr. Jean-Charles Guéry van Centre de Physiopathologie of Toulouse-Purpan.
Seillet: “Over de rol van hormonen in relatie tot astma wordt al langere tijd gespeculeerd. In het geval van vrouwen zou het van invloed zijn op de ernst en het aantal gevallen van astma.” Om welke reden hormonen een rol zouden spelen bestaat nog onduidelijkheid.

Astma, testosteron en afweercellen
De onderzoekers ontdekten dat een specifieke lichaamsafweercel ILC2s reageert op de aanwezigheid van het hormoon testosteron. Afweercellen maken het lichaam bestand tegen ziektes. Testosteron is het belangrijkste mannelijk geslachtshormoon, dat zorgt voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken. Nou blijkt een hoog testosterongehalte te beschermen tegen de ontwikkeling van allergische astma. Hoe zit dit precies in elkaar? De productie van de afweercel wordt verminderd door de aanwezigheid van het testosterongehalte.
Seillet geeft aan dat hoe minder van deze afweercellen zich bevinden in de longen, dit zorgt voor minder ernstige astma.

Afweercel ILC2s
ILC2s afweercellen bevinden zich in verschillende organen waaronder de longen en de huid. Enerzijds produceren ze ontstekingseiwitten die kunnen leiden tot een longontsteking. Anderzijds kunnen ze beschadigd raken door een reactie op allergenen zoals pollen, huisstofmijt en sigarettenrook. Dit kan dan een allergische astmareactie uitlokken.

Nieuwe behandelingsmogelijkheden voor astma
Volgens Belz kan het resultaat bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën om astma bij vrouwen te behandelen.
Belz: “Uit het onderzoek komt een duidelijk geslachtsverschil naar voren. Via de huidige behandelingen is het niet altijd mogelijk om bijwerkingen te voorkomen, omdat iedereen dezelfde medicatie krijgt. Nu kunnen we hopelijk medicatie ontwikkelen die de specifieke afweercellen bestrijden.

Het volledig onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Medicine

Bron: Mijngezondheidsgids.nl

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-09-22

Relevante artikelen ...

Het Deventer ziekenhuis is een gespecialiseerd regionaal behandelcentrum voor astma Centraal staat de behandeling van patiënten met ernstig astma en de inzet van biologicals als medicijn De beroepsvereniging longziekten heeft voor Ne... Chronisch zieken Sat, 20 Mar 2021, 16:25:37
Minder vaak naar het ziekenhuis door CWZ Thuis app voor astmapatiënten Voor patiënten met moeilijk behandelbaar astma wijzigt de medicatie vaak snel CWZ heeft samen met digitale partner Luscii een nieuwe thuismonitoring ... Chronisch zieken Thu, 14 Jan 2021, 07:52:08
Bij longpatiënten heeft benauwdheid grote invloed op kwaliteit van leven Jaarlijks belanden 34.000 mensen met COPD stikbenauwd in het ziekenhuis Circa driekwart van de mensen met een longziekte heeft last van klachten van ... Chronisch zieken Thu, 05 Nov 2020, 19:35:39
Bij veelvuldig gebruik kortwerkende luchtwegverwijders neemt kans op astma-aanval toe Astma is een veelvoorkomende chronische aandoening van de longen Het juist gebruiken van de medicatie is belangrijk om astma-aanvallen te voorkomen. ... Chronisch zieken Mon, 26 Oct 2020, 19:04:19
Door Luchtbrug worden kinderen met astma beter online gevolgd en begeleid Sinds de uitbraak van het coronavirus is er veel aandacht voor zorg op afstand Het online zorgconcept Luchtbrug, initiatief van het Radboudumc, is ... Chronisch zieken Fri, 09 Oct 2020, 07:20:44
CaReQoL Astma-vragenlijst helpt patiënten en behandelaars bij samen beslissen en evalueren longrevalidatie Dit blijkt uit het onderzoek van het Nivel in opdracht van Vereniging Nederland Davos De CaReQoL Astma is een vragenlijst voor patiënten met ernstig ... Chronisch zieken Wed, 01 Jul 2020, 14:22:56