Mentale gezondheid is gevoelig voor traumatische gebeurtenissen en de sociale en economische gevolgen daarvan

COVID-19 en het beleid om de pandemie in te dammen zijn dingen waar ook mensen in de VS dagelijks mee te maken hebben in 2020. De pandemie is een gebeurtenis die fysieke, emotionele en psychologische schade kan veroorzaken, en zou dus beschouwd kunnen worden als een traumatische gebeurtenis.  Mentale gezondheid is gevoelig voor traumatische gebeurtenissen en de sociale en economische gevolgen daarvan. 

Welk onderzoek is er gedaan?
De onderzoekers van de Universiteit van Boston in de Verenigde Staten, wilden onderzoek doen naar de risicofactoren die verband houden met depressiesymptomen tijdens en vóór de COVID-19-pandemie. Zij hebben dit onderzoek verricht door een vergelijking te maken van gegevens van vóór de pandemie, en gegevens van tijdens de pandemie. 

De wetenschappers maakten voor hun onderzoek gebruik van twee landelijke representatieve onderzoeken onder Amerikaanse volwassenen van 18 jaar of ouder. De onderzoekers hebben de depressiesymptomen die gerapporteerd werden in beide onderzoeken beoordeeld met behulp van dezelfde maatstaven, met de Patient Health Questionnaire-9 enquête. 

Enquête vóór de pandemie 
Gegevens van vóór de COVID-19 pandemie werden gebruikt van het NHANES-onderzoek (National Health and Nutrition Examination Survey), uitgevoerd van 2017 tot 2018. De NHANES is een jaarlijks steekproefonderzoek uitgevoerd door de Amerikaanse overheid bij Amerikaanse volwassenen. Het gebruikte materiaal van dit onderzoek omvatte ruim vijfduizend deelnemers. 

Enquête tijdens de COVID-19-pandemie
De groep deelnemers van de steekproef voor gegevens van tijdens de pandemie, was een nationaal vertegenwoordigende groep Amerikaanse volwassenen die gebruik maakten van het AmeriSpeak panel. Dit is een panel dat door zijn opzet representatief is voor de Amerikaanse bevolking. Huishoudens werden willekeurig geselecteerd. Uiteindelijk omvatte deze enquête 1441 deelnemers. Het was een geschikte vergelijkingsgroep voor de groep deelnemers van vóór de pandemie. De enquête werd van 31 maart 2020 tot 13 april 2020 verspreid, waarbij COVID-19-blootstelling, stressfactoren en geestelijke gezondheid werden beoordeeld met de CLIMB-vragenlijst (COVID-19 en Life Stressors Impact on Mental Health and Well-being). 

Wat bleek er uit het onderzoek? 
De bevindingen uit het onderzoek suggereren dat er in de VS een hoge last van depressiesymptomen is, die verband houdt met de COVID-19-pandemie. Het voorkomen van depressiesymptomen in de VS was meer dan driemaal hoger tijdens COVID-19 vergeleken met vóór de COVID-19-pandemie. 

De gevolgen voor de geestelijke gezondheid van grootschalige traumatische gebeurtenissen zijn niet altijd gelijkmatig over de bevolkingsgroepen verdeeld. Zo was er tijdens de COVID-19 pandemie gemiddeld een grotere last van depressiesymptomen gerapporteerd door mensen met een lager inkomen, met minder dan $5000 aan spaargeld, en blootstelling aan meer stressfactoren. Voorbeelden van COVID-19-stressfactoren waren o.a. financiële problemen, het verliezen van een baan, en het overlijden van een naaste vanwege COVID-19.

Een patroon wat wel overeenkwam met de periode van voor de pandemie, was dat zowel voor als tijdens de pandemie vrouwen meer kans op depressiesymptomen liepen dan mannen. 

In totaal had 8,5% van de deelnemers vóór de pandemie depressiesymptomen, en 27,8% van de deelnemers tijdens de pandemie. Hogere waardes van depressiesymptomen werden waargenomen in alle categorieën en in alle demografische groepen tijdens COVID-19 vergeleken met vóór de pandemie, met een meer dan 3 keer hoger voorkomen van depressiesymptomen in het algemeen. 

De aanpak voor de behandeling van deze personen zal een belangrijke discussie vormen voor gezondheidsmedewerkers. Hoewel er meer gegevens nodig zijn om het traject van depressie bij de Amerikaanse bevolking beter te beoordelen, lijkt het belangrijk om te erkennen dat de gevolgen van COVID-19 voor de geestelijke gezondheid grootschalig en langdurig kunnen zijn. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Eva Jacobse
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Boston University School of Medicine
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: De gevolgen van de COVID-19 pandemie hebben waarschijnlijk het aantal depressies verdrievoudigd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 30 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!