Voorzitter Jacobine Geel tekende namens GGZ Nederland de Depressie Deal en ondersteunt het meerjarenprogramma depressiepreventie.

Op 15 januari tekenden 19 partijen het meerjarenprogramma dat minimaal vijf jaar loopt. Het doel is het aantal gevallen van mensen die kampen met depressie te verminderen.

MEER STEUN NODIG

GGZ Nederland steunt de ambitie van het meerjarenprogramma en de gedachte erachter. Om het aantal depressiegevallen terug te dringen is het belangrijk te investeren in preventie en vroegsignalering. Om het programma succesvol te laten zijn, is het volgens GGZ Nederland nodig dat ook de financiers van geestelijke gezondheidszorg, de gemeenten en de zorgverzekeraars, zich verbinden aan die gezamenlijke ambitie. Ook hopen wij dat huisartsen, die een belangrijke rol spelen juist als het gaat om preventie en vroegsignalering, zich kunnen verbinden aan het meerjarenprogramma depressiepreventie.

DEPRESSIE

Van alle psychische aandoeningen komt depressie veruit het meest voor. Bijna 20% van alle Nederlanders krijgt er ooit in zijn leven mee te maken. Depressie is nationaal één van de grootste veroorzakers van gezondheidsverlies en kost jaarlijks bijna drie miljard euro aan directe en indirecte kosten. Effectieve behandeling helpt niet alleen de hersteltijd te verkorten, maar beperkt ook het aantal mensen dat kampt met langdurige depressie. Zie ook de factsheet ‘De ernst van depressie’ van GGZ Nederland.

De partijen die het akkoord sloten zijn: ActiZ Jeugd, AJN jeugdartsen, Arbo-verpleegkundigen, Depressie Vereniging, GGD-GHOR Nederland, GGZ Nederland, Jeugdverpleegkundigen, Kenniscentrum Sport, KNGF, MIND NL, ministerie van VWS, NCJ, NIP, NVAB, POH-GGZ, Trimbos -instituut, V&VN en ZonMw.

Bron: GGZ Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!