(advertentie)

Het Erasmus MC heeft een polikliniek Farmacogenetica in het leven geroepen. Hier kunnen patiënten terecht die beginnen met psychiatrische medicatie.

 

DNA-profiel

De dosering van de medicijnen wordt in deze polikliniek vastgesteld op basis van hun DNA-profiel, waardoor medicatie op maat mogelijk is. Vooralsnog betreft het een proef tot eind 2017.

Bijwerkingen

Medicatie voor psychiatrische patiënten heeft vaak bijwerkingen of blijkt niet effectief. Het is vaak zoeken naar het juiste medicijn en de juiste dosering per individu. De genetische aanleg van patiënten kan een rol spelen in het omzetten en afbreken van medicatie.

Werkzaamheid

Vijf tot tien procent van de mensen heeft bijvoorbeeld een probleem met een enzym in de lever, waardoor ze meer bijwerkingen of minder werkzaamheid van medicatie kunnen hebben dan andere mensen. Met DNA-profilering heeft men bij voorbaat meer zekerheid over de werking van de medicatie. Tot medio december 2017 kunnen patiënten verwezen worden via het verwijsformulier op de website van de afdeling Psychiatrie.

Specialistisch

De poli past in het streven van het Erasmus MC om te komen tot 'personalized medicine': effectievere zorg met minder bijwerkingen, dus een veiligere behandeling.

Initiatief

De polikliniek Farmacogenetica is een initiatief van de afdelingen Klinische Chemie (prof. Yolanda de Rijke en prof.dr. Ron van Schaik) en Psychiatrie (prof. Witte Hoogendijk). De poli wordt gehouden door dr. Roos van Westrhenen, psychiater en klinisch farmacoloog.

Bron: Erasmus MC

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2019-08-18

Relevante artikelen ...

Roadmap helpt zorgvuldige invoeringstraject Wet Zorg en Dwang Het eerste jaar is een overgangsjaar De Wet zorg en dwang (Wzd) wordt in 2020 ingevoerd. Het eerste jaar is een overgangsjaar, heeft minister De Jong... GGZ Mon, 15 Jul 2019, 14:08:41
Antisociaal gedrag, welke genen spelen hierbij een rol? Samenspel van genen kan het verschil in antisociaal gedrag verklaren. Individuele genen spelen hierbij geen grote rol. Individuele genen spelen geen ... GGZ Thu, 05 Oct 2017, 13:34:52
“Hokjesdenken in de zorg belemmert de genezing van de patiënt” Zestig procent van de psychiatrische patiënten heeft ook lichamelijke aandoeningen en dertig procent van de patiënten met een lichamelijke aandoening ... GGZ Tue, 12 Sep 2017, 09:56:14
Steun voor afbouw antipsychotica De vakgroep Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten gaat onderzoeken hoe antipsychotica bij mensen met een verstandelijke beperking kan worden af... GGZ Thu, 20 Jul 2017, 18:11:50

(advertentie)