Een team van Interne Geneeskunde en de Apotheek van het Erasmus MC gaat onderzoeken of de therapietrouw bij patiënten met een moeilijk behandelbare hoge bloeddruk (hypertensie) kan worden verbeterd.

 

ZonMw

Het onderzoek kan dankzij € 454.414 subsidie van ZonMw worden uitgevoerd, en staat onder leiding van dr. Jorie Versmissen (foto) en prof. Teun van Gelder. Het toegekende bedrag is een Goed Gebruik Geneesmiddelen'-subsidie. Deze is gericht op effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van bestaande geneesmiddelen.

Vingerprikje

De afgelopen twee jaar werd een methode ontwikkeld om concentraties van bloeddrukverlagende medicijnen in het bloed te meten via een vingerprikje. Dit is de zogeheten dried blood spot-methode.

Strategie

Versmissen: "We gaan de methode gebruiken bij patiënten met moeilijk behandelbare hypertensie. We willen ermee vaststellen of alle medicatie juist is ingenomen. In de studie zullen we de waarden van de medicatieconcentraties aan de ene helft van de patiënten terugkoppelen, en aan de andere helft niet. Voor dat terugkoppelen ontwerpen een psycholoog en socioloog nu een communicatiestrategie. Deze strategie gaat in op de redenen van de eventuele therapieontrouw."

Training

De studie start in december 2017 met een training van artsen in zes ziekenhuizen: het Erasmus MC, Amphia Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Ikazia, Maasstad Ziekenhuis en Albert Schweitzer ziekenhuis. In maart 2018 zullen de eerste patiënten worden uitgenodigd om mee te doen.

Ook huisarts

Versmissen: "Als dankzij het vingerprikje en de communicatiestrategie meer patiënten een goede bloeddruk krijgen, zal dit leiden tot minder hart- en vaatziekten. En ook tot minder kosten van duurdere of meer belastende behandelingen. De methode kan door ziekenhuizen worden gebruikt, maar in de toekomst mogelijk ook door huisartsen."