Bij 200.000 medicijnrecepten in 2016 zou de dosis aangepast zijn als apothekers het DNA-profiel voor medicijnafbraak hadden kunnen aanvragen.

Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen die zijn gepresenteerd op het jubileumcongres van apothekersorganisatie KNMP over farmacogenetica. Hoogleraar klinische farmacie Henk Jan Guchelaar van het LUMC vindt dat het moment is aangebroken dat zorgverzekeraars een DNA-aanvraag door apothekers vergoeden.

“De tijd is rijp om farmacogenetica toe te passen in de dagelijkse apotheekprakijk”, aldus Guchelaar. “Dat geeft een betere werking en minder bijwerkingen van geneesmiddelen. Zo kunnen artsen bijvoorbeeld meteen een veilige en werkzame dosis van bepaalde pijnstillers en tricyclische antidepressiva voorschrijven.”

Voor 47 geneesmiddelen heeft de apothekersorganisatie farmacogenetica-adviezen opgesteld voor patiënten met afwijkende genen voor medicijnafbraak. Bij 34 daarvan moet bij afwijkende gentypen de dosis worden aangepast of geswitcht worden naar een ander medicijn. Patiënten die bepaalde medicijnen langzamer afbreken, krijgen hogere concentraties in hun bloed en meestal een sterkere werking van het middel. Patiënten die juist bepaalde medicijnen sneller afbreken, hebben meestal een hogere dosering nodig voor een optimale werking.

“Deze farmacogenetica gaat de komende jaren steeds belangrijker worden in de apotheek”, aldus KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent van de 175 jaar oude apothekersorganisatie. “We verwachten hier de komende jaren medicatie op maat mee te kunnen bieden.”

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!