Goedemorgen, welkom bij ZorgKrant.nl

 ZorgKrant.nl omvat nieuws en wetenswaardigheden m.b.t. de Nederlandse zorgsector. ZorgKrant.nl is een onafhankelijk initiatief van de stichting Care Net Holland (CNH).


Laatste nieuws ...

Mijn onderstaande reactie naar de V&VN: 

Beste V&VN, 

Gratis en voor niks?! Voor niks gaat de zon op, maar onze inzet niet.

En nu, na Big II, deze oproep?  Ik vraag me af of jullie echt nog wel weten waar jullie mee bezig zijn. Ik uit mijn mening niet snel, dat zullen mijn collega’s beamen, maar wat een belachelijk voorstel!  

Laat iedereen in z'n waarde en zorg voor tijd, geld en een fatsoenlijke beloning voor voldoende handen aan het bed. Zodat we weer ruimte krijgen om zorg te verlenen zoals deze bedoeld is. Met aandacht voor de patiënt en tijd om onze kennis op peil te houden, onderzoek te doen en EBP's (Evidence Based Practises) te ontwikkelen, daarmee krijg je personeel. Ipv het veel te dure:  “Spek de verzekeraar, de certificeringinstanties, de beroepsverenigingen, de opleidingsinstanties en de ICTbedrijven” of het Wet BIG 2 “spelletje” te spelen.  

Er is genoeg geld voor fatsoenlijke zorg, evenals voor een fatsoenlijke beloning voor personeel, waarmee meer personeel aangetrokken kan worden en waarmee uiteindelijk meer kwaliteit geleverd kan worden dan nu met welk keurmerk dan ook. Ziekenhuizen maken winst. Dat gemiep over de zorg is te duur en er is geen geld... Welk geld, waar dan, wiens geld is het eigenlijk en wat gebeurd daar dan mee? In wiens belang? 

Ik zie vooral veel geld verdwijnen in zak(k)en waar de patiënt maar weinig belang bij heeft... en wie maakt zich daar hard tegen? Niet:  

  1. De (in mijn ogen) corupte marktwerking, alles staat met elkaar in verbinding. 
  2. Certificering en dure keurmerken. Iedereen heeft ze, de ziektekostenverzekering eist ze. Bijzonder wordt je er niet van, alleen duur. Nodig is het niet, de zorg is non-profit en er is een Inspectie van Volksgezondheid. Worden er in ziekenhuizen met keurmerken geen of minder fouten gemaakt? En is dat “Evidence Based”? Natuurlijk gaat ook daar weleens wat fout. Wat koopt de patiënt voor deze keurmerken? Of levert die alleen maar in, omdat er graag aan verdiend wordt?   
  3. Verdienmodellen als accreditatie en de daarbij verplichte dure geaccrediteerde bijscholing, kwaliteitsregisters en beroepsverenigingen. Bijscholen prima,maar niet jaar in jaar uit hetzelfde en dan ons diploma willen devalueren met Wet BIG 2. Accreditatiepunten die enkel aan opleidingen/cursussen verstrekt kunnen worden door de V&VN. 184 Accreditatiepunten per 5 jaar dien je als verpleegkundige verplicht bijeen te sparen, door je bij te scholen.  Een beroepsvereniging waarvan zorginstellingen hun medewerkers verplichten om lid te zijn, om hun vakkennis en accreditatiepunten bij te houden. Elk jaar laten aftoetsen hoe o.a. een thermometer of een infuuspomp gebruikt dient te worden, met een technisch convenant. Waarom?! We gebruiken ze dagelijks. Zouden we nu echt niet weten hoe het werkt?  Geef ons de verantwoordelijkheid terug van bevoegd en bekwaam, zoals beschreven in de wet Big).  
  4. De farmaceutische industrie (ik zal hier verder niet op in gaan, maar het is in mijn ogen een goed georganiseerde maffiabende, die de prijzen hoog houdt uit eigen belang). 
  5. De zorgcowboys (zie follow the money) 
  6. De ICT, met hun veel te dure software, die rigide is en lang niet altijd goed werkt. Natuurlijk moeten we vooruit, maar hier gaan miljoenen in om en eenmaal aan een pakket, kom je er niet meer af.  

Dus terug naar de tekentafel: 
 
Beloon ons naar behoren, verlaag de werkdruk door te stoppen met paarse krokodillen en geef ons daarmee meer aantrekkingskracht voor nieuw personeel en dus voldoende werktijd naast de tijd aan het bed, om te ontwikkelen, onderzoeken en implementeren van innovaties en EBP's. Door diegene die hier feeling voor hebben, niet alleen de HBO-V-ers (van na 2012) en het management. Beloon mensen voor extra inzet, onderzoek of ontwikkeling.

Haal ondertussen de management tussenlaag eruit.  Wie weet er beter, wat er nodig is en hoe, dan de mensen op de werkvloer?! Er onstaan maar weinig goede/werkbare ideeën vanachter een bureau. Hiermee worden veranderingen en verantwoordelijkheden ook beter gedragen.  

Er is bijna meer kantoorruimte in het ziekenhuis, dan ruimte om te zorgen. Geef ons de ruimte terug om te groeien en ontwikkelen.  

Het gras groeit niet harder als je eraan trekt…  het breekt af.
Ook niet met Wet BIG 2, dat is echt een verdelgingsmiddel. 
Water, voeding, zorg en aandacht, doet wonderen. De rek is er al heel lang uit... 

Tijd om: 

  • Te maaien en onkruid te verwijderen (paarse krokodillen, certificering en marktwerking eruit), 
  • Verticuteren (lucht, meer personeel en dus tijd erbij), 
  • Inzaaien (opleiden, bijscholen en coachen) , 
  • Bemesten (motiveren/inspireren, goed werkgeverschap, zorgen en innoveren samen op de werkvloer) en 
  • Bewateren (belonen/waarderen: Goede CAO=Goede Zorg). 

Zoals men zaait, zal men oogsten! Hoe simpel is dat? 
Er is geen certificeringinstelling in de wereld die bovenstaande voor ons kan, dus waarom hierin blijven investeren?  

Stop met certificeren. Denemarken ging ons al voor: 
En stop met de marktwerking, het is zo patiëntonvriendelijk, om over de rug van zieke mensen te verdienen... Vaak nog arbeidsongeschikt en zij knopen de eindjes aan elkaar. Zij zijn geen consument, zij zijn ziek en vaak te beroerd om te vechten als slachtoffer van dit systeem.  Hoe vaak wordt er wel niet door patiënten of hun naasten, uit frustratie uitgehaald naar het zorgpersoneel, omdat zij niet altijd kunnen krijgen waar ze denken recht op te hebben? Of omdat ze simpelweg niet geholpen kunnen worden of beter zullen worden?  Ik lees net ergens dat het certificeren zo'n 80 miljoen euro per jaar kost, €3000,- per bed…  Laten we dat en al het geld wat nu in zak(k)en verdwijnt waar de patiënt geen belang bij heeft, gebruiken om de zorg aantrekkelijker maken voor zowel personeel als patiënt. 

Zonder personeel geen kwaliteit....  

Kwaliteit eisen in een krappe arbeidsmarkt, waarin de verpleegkundigen uitgeknepen en ondergewaardeerd zijn, is alleen al vragen om een leegloop. Tel daar de vergrijzing, het inleveren van onze autonomie en wet BIG 2 bij op, en de zorg is failliet. Zonder zorgpersoneel geen zorg en dus geen inkomsten voor de hoge heren. Maar nog veel erger… Geen zorg!  

Stop met keurmerken. Laat de zorgverzekeringen niet bepalen hoe wij werken. Geef de verantwoordelijkheid terug aan de zorg. Maak het werk weer leuk ipv op eierschalen te lopen voor de certificering. Laten we weer voor de patiënt gaan lopen.

Jullie hebben er een flinke pestbende van gemaakt met Wet BIG 2 en de overgangsregeling.  Veel mensen gekwetst en de zorg uitgejaagd of die paar die geïnteresseerd waren te starten, minstens van het idee afgebracht. 

Willen jullie meer personeel in de zorg? 

Help ons dan de instanties aan te pakken, die het grote geld graaien en de zorg in z’n macht heeft. Beloon de verpleegkundigen en verzorgenden naar behoren, zodat de patiënt eindelijk krijgt waar hij recht op heeft. Help ons samen met de vakbonden aan een inflatiecorrectie over de afgelopen 20 jaar! Steun de cao acties in de zorg door er bijvoorbeeld een artikel aan te wijden in de media 
 
En BEGIN bij jezelf, waar staan jullie voor? En in wiens belang is deze beroepsvereniging eigenlijk?  Zet zorgmedewerkers in hun kracht, behandel ze als professionals ongeacht welk niveau en begin bij RAP, beloon medewerkers voor hun INZET!  
 
Met vriendelijke groet, 
Sylvia Oudshoorn-Kossen (dialyse verpleegkundige) 

Links bij deze blog:


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Datum: 10 sep 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!