Deze week zijn de gesprekken met Rinnooy Kan – de "BIG2-verkenner"; aangesteld door minister Bruins – begonnen, met op maandag de bonden CNV, FNV en NU91.

Naar verluid een constructief gesprek, waarbij het belangrijkste standpunt duidelijk gemaakt is: ‘wet BIG II, en de daarin voorgestelde beroepsprofielen, van tafel’, omdat er geen draagvlak is onder de verpleegkundige beroepsgroep.

Het wordt aannemelijker dat wet BIG II inderdaad van tafel gaat, maar dan hebben we te maken met werkgevers die al geruime tijd voorgesorteerd hebben in de vooronderstelling dat wetgeving aanstaande was. De verantwoording hoefde niet verder dan: "Het nieuwe wetsvoorstel gaat van ons vragen een onderscheid te maken tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen". Op deze basis zijn reeds reorganisaties ingezet. 

Resultaten van deze "proeftuinen" zijn niet voorhanden, maar wel is duidelijk dat één en ander in de praktijk niet héél gemakkelijk gegaan is. 
Verpleegkundigen zijn meegenomen in deze – door wet geforceerde – functiedifferentiatie op basis van de nieuwe beroepsprofielen en hebben zich tot voor kort eerder geschikt dan verzet in het "onvermijdelijke".

Diverse werkgevers hebben al afgekondigd dóór te gaan met deze functiedifferentiatie met of zonder wetgeving. Hiermee lijken ze te zeggen dat er voor die tijd geen differentiatie was in de verpleging. 

Die was er altijd al, alleen niet slechts op grond van (mbo-hbo) startkwalificatie maar op intrinsieke motivatie in combinatie met scholing en verworven competenties. Niets mis mee dus.
Hopen dat werkgevers nu écht in gesprek gaan met de verpleegkundigen van de vloer, opdat de wensen en behoeften ook daadwerkelijk gehoord zullen worden.

Ad Haneveer 
---

Ad Haneveer is senior SEH verpleegkundige, woont in Groningen en heeft na een ruime carrière binnen de V&V sector zijn pensioen gerechtige leeftijd bijna bereikt. Voor ZorgKrant.nl blogt Ad met regelmaat over de laatste ontwikkelingen m.b.t. de wet BIG II. Ad werkt samen met Maartje Goverde, de actiegroep BIG 2 in overgang en overige betrokkenen. Ad blogt op persoonlijke titel en niet namens de werkgroep. 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Datum: 2019-09-14