Het onderzoek is gericht op fraude met declaraties door malafide zorgaanbieders voor medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden en zorg voor onverzekerbare vreemdelingen
De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft donderdag 7 juli doorzoekingen gedaan in Den Haag en omstreken in 5 woningen, voertuigen en meerdere kluizen bij De Nederlandse Kluis (DNK). Daarbij zijn luxe goederen, zoals dure merktassen, sieraden en horloges in beslag genomen en contant geld met een waarde van meer dan 1 miljoen euro. De doorzoekingen zijn gedaan in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie. Het onderzoek is gericht op fraude met declaraties door malafide zorgaanbieders voor medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden en zorg voor onverzekerbare vreemdelingen.
De fraude komt vermoedelijk tot stand met betrokkenheid van enkele medewerkers van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het CAK is een zelfstandig bestuursorgaan dat publieke taken uitvoert in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zoals het uitkeren van zorgdeclaraties aan zorgaanbieders. De verdenking is dat een aantal medewerkers een rol hebben gehad bij het declaratieproces met valse facturen. Met deze declaraties heeft het CAK de betrokken zorgaanbieders uitbetaald die deze zorg niet leverden.
Signaal
Eerder signaleerde de Opsporingsdienst in samenwerking met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat de OVV- en SOV-regelingen worden misbruikt en fraudegevoelig zijn. Er is nauwelijks controle op de regelingen en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het CAK hebben geen bevoegdheden om de declaraties en de uitbetalingen aan zorgaanbieders inhoudelijk te controleren. Dit heeft onder andere te maken met de bescherming van privacy van de doelgroep van deze regelingen.
Meldlijn Team Criminele Inlichtingen
De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie zet het onderzoek voort om de financiële schade voor de samenleving tegen te gaan en deze vorm van fraude te stoppen. Binnen de Arbeidsinspectie is het Team Criminele Inlichtingen (TCI) gespecialiseerd in het vergaren van informatie om (ernstige) zorgfraude op te sporen.
Het (anoniem) melden van frauduleuze zorgaanbieders of andere vermoedens van oneigenlijk gebruik van zorggelden is mogelijk via de Meldlijn Team Criminele Inlichtingen van de Nederlandse Arbeidsinspectie, telefoon 06 29 74 44 68.