Jeugdzorg valt onder de verantwoordelijkheid van gemeenten

In 2021 kregen 1 815 jongeren jeugdzorg in een gesloten inrichting. Dat waren er 265 minder dan in 2020. In totaal kregen bijna 461 duizend jongeren een vorm van jeugdzorg in 2021. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

In de periode 2015–2019 waren jaarlijks ongeveer 2 500 jongeren opgenomen in een gesloten jeugdinrichting. In 2020 was het aantal jongeren met gesloten jeugdzorg gedaald naar 2 080 en in 2021 naar 1 815 jongeren. Ten opzichte van 2019 is het aantal jongeren met deze vorm van jeugdzorg in 2021 afgenomen met bijna 29 procent.

Grote verschillen per gemeente
De gesloten jeugdzorg is een klein onderdeel van de totale jeugdzorg, het geheel van jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Er waren in 2021 450 duizend jongeren met jeugdhulp, waarvan gesloten zorg een klein deel (0,4 procent) uitmaakt. Ruim 41 duizend jongeren kregen jeugdbescherming en bijna 8 duizend kregen jeugdreclassering. In totaal waren er in 2021 461 duizend jongeren tot 23 jaar met jeugdzorg.

Jeugdzorg valt onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. De percentages jongeren met jeugdzorg verschillen sterk tussen gemeenten. In Vlieland, Staphorst, Westvoorne en Raalte kreeg in 2021 minder dan 6 procent van de jongeren jeugdzorg. In Tiel en Terneuzen was het aandeel jongeren met jeugdzorg groter dan 16 procent. Er zijn diverse oorzaken voor deze regionale verschillen. Sociaaleconomische omstandigheden spelen een rol, maar ook beleidskeuzen die gemeenten maken bij de inrichting van de jeugdzorg.

Meer jeugdzorgaanbieders bij onderzoek betrokken
Het CBS verzamelt sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 gegevens over jeugdzorg bij alle bij het CBS bekende jeugdzorgaanbieders. Met ingang van 2021 zijn de uitkomsten niet meer goed vergelijkbaar met eerdere jaren. Door uitbreiding van de berichtgeverspopulatie is een vollediger beeld ontstaan van alle jeugdzorgaanbieders in Nederland. Dit heeft ertoe geleid dat een substantieel aantal jeugdzorgaanbieders voor het eerst gegevens heeft aangeleverd over 2021, maar niet over voorgaande verslagperioden.

De nieuw bij het onderzoek betrokken jeugdzorgaanbieders leverden in 2021 jeugdzorg aan ruim 29 duizend jongeren die niet al zorg ontvingen van reeds bij het CBS bekende jeugdzorgaanbieders. Dit is 6,4 procent van de jongeren met jeugdzorg in 2021. Als deze 29 duizend jongeren buiten beschouwing worden gelaten, is het aantal jongeren dat in 2021 jeugdzorg kreeg 0,5 procent groter dan in 2020. Overigens leverde geen van de nieuw bij het onderzoek betrokken jeugdzorgaanbieders gesloten jeugdzorg.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CBS
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBS
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder jongeren met gesloten jeugdzorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 29 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!