Stichting Altijd Zorg voldoet niet aan de normen voor goede zorg en verantwoorde jeugdhulp

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geeft Stichting Altijd Zorg een aanwijzing. De zorgaanbieder biedt zorg en verblijf aan 16 cliënten. De inspectie ziet dat Stichting Altijd Zorg niet voldoet aan de normen voor goede zorg en verantwoorde jeugdhulp. Op bestuurlijk niveau is onvoldoende sprake van sturing op kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening. Omdat de inspectie zich zorgen maakt over de veiligheid van de aanwezige cliënten op het terrein van Stichting Altijd Zorg, vindt zij dat het niet verantwoord is om de zorgverlening aan cliënten voort te zetten totdat de geconstateerde tekortkomingen zijn weggenomen. In de aanwijzing staat daarom dat de zorgverlening aan de cliënten van Stichting Altijd Zorg binnen twee weken moet worden overgedragen naar een andere zorgaanbieder.

Wat is er aan de hand?
De inspectie is twee keer op toezichtbezoek geweest bij Stichting Altijd Zorg in Rolde. Er zijn tekortkomingen op het gebied van het sturen op kwaliteit en veiligheid in algemene zin, personeelsbeleid, cliëntendossiers en medicatieveiligheid. Stichting Altijd Zorg kan niet aantonen dat het aanwezige personeel beschikt over de juiste kwalificaties, passend bij de cliëntengroep. Daarbij komt dat er veel onduidelijk blijft, omdat Stichting Altijd Zorg niet de gevraagde informatie kan geven, bijvoorbeeld welke cliënten er op de locatie verblijven, op grond van welke financieringsgrond zij een indicatie hebben en welke zorg zij nodig hebben.

Rol inspectie
De kwaliteit en veiligheid binnen de zorg wordt wettelijk gezien geregeld in de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Voor jeugdhulp wordt dit geregeld in de Jeugdwet. Deze twee wetten zijn de basis voor de IGJ om toezicht te houden.

Hoe nu verder?
De inspectie vindt het noodzakelijk dat de zorgaanbieder binnen twee weken de zorgverlening van alle cliënten zorgvuldig overdraagt aan een andere zorg-/jeugdhulpaanbieder. Dit betreft de cliënten waarbij sprake is van zorg of jeugdhulp waarop de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) of Jeugdwet van toepassing is.

Gedurende die periode mag Stichting Altijd Zorg geen nieuwe cliënten opnemen, voor zover het gaat om cliënten waarbij de zorg of jeugdhulp die wordt geboden zou vallen onder de Wkkgz en / of de Jeugdwet.

Stichting Altijd Zorg mag pas weer zorg gaan leveren wanneer zij voldoen aan de randvoorwaarden die nodig zijn om goede en verantwoorde zorg te verlenen.

Als Stichting Altijd Zorg niet binnen de twee weken aan de aanwijzing voldoet, dan kan de inspectie een last onder bestuursdwang dan wel een last onder dwangsom opleggen om de naleving van de aanwijzing af te dwingen.

Documenten
Aanwijzing Stichting Altijd Zorg Rolde december 2019
Stichting Altijd Zorg Rolde 7 november 2019 (rapport toezichtbezoek)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aanwijzing voor Stichting Altijd Zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 01 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!