Het gebruik van big data, AI en eHealth in de zorg is de laatste jaren flink gegroeid

Het UMCG investeert fors in de bevordering van kunstmatige intelligentie (AI), data science en eHealth in de zorg. De komende drie jaar wordt bijna twee miljoen euro uitgetrokken voor de verdere ontwikkeling hiervan in het UMCG.

AI in de zorg
Het gebruik van big data, AI en eHealth in de zorg is de laatste jaren flink gegroeid. Deze ontwikkeling zal de komende jaren alleen maar toenemen. AI wordt tegenwoordig niet alleen voor onderzoeksdoeleinden ingezet, maar ook om patiëntenzorg van hogere kwaliteit te bieden door verbeterde diagnose, behandeling en monitoring. AI-systemen kunnen vrij nauwkeurig ziekten herkennen. Ook kunnen toepassingen als digitale apps tijdig zien welke patiënten achteruitgaan en zo voorspellen wie wanneer extra aandacht nodig heeft.

Betere, betaalbare en duurzamere zorg
‘Als Universitair Medisch Centrum willen we graag voorop blijven lopen bij deze ontwikkelingen en onderzoeken hoe we AI zo effectief mogelijk in kunnen zetten’, zegt prof dr. Marian Joëls, lid van de Raad van Bestuur van het UMCG. ‘Voor  betere, betaalbare en duurzamere zorg investeren we de komende jaren in het ondersteunen van onze onderzoekers die gebruik maken van AI en big data in onderzoeksprojecten of studies. Ook willen we onze zorgprofessionals beter opleiden in dit domein, zodat we de angst voor digitale gezondheidstechnologie verminderen en de betrokkenheid bij de inzet en implementatie vergroten.’

Data Science Center in Health
De extra financiering zal worden gebruikt om het Data Science Center in Health (DASH) van het UMCG te versterken. DASH is opgericht in 2019 en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een belangrijke aanjager en facilitator in de ontwikkelingen op het gebied van AI en data science in het UMCG.

DASH heeft als doel data science in de gezondheidszorg te bevorderen door innovatieve onderzoeksprojecten te ondersteunen en door experts op het gebied van data science, machine learning, kunstmatige intelligentie en eHealth bij elkaar te brengen. Het huidige team van DASH is uitgebreid met experts op het gebied van AI, Big Data en eHealth. Zij zullen binnen het UMCG aan de slag gaan, maar ook verbinding zoeken en samenwerken met de regio, de rest van Nederland en internationaal.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMCG
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcg.nl/w/nieuws/twee-miljoen-ai-ehealth-big-data
Originele titel: UMCG investeert bijna twee miljoen euro in AI, eHealth en big data
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2021-11-03

Relevante artikelen ...

Wereldmarkt medische radionucliden is fragiel Radioactieve stoffen kunnen worden gebruikt om een diagnose te stellen Er is nieuwe bestralingscapaciteit nodig in Europa om te voorkomen dat er binn... Management & beleid Wed, 09 Dec 2020, 19:15:14
UMCG wil ook aangifte doen tegen tabaksindustrie Het UMCG wil zich aansluiten bij het initiatief van het Antoni van Leeuwenhoek om aangifte te doen tegen de tabaksindustrie Het Universitair Medisc... Management & beleid Thu, 01 Feb 2018, 13:06:26

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com