Het gebruik van big data, AI en eHealth in de zorg is de laatste jaren flink gegroeid

Het UMCG investeert fors in de bevordering van kunstmatige intelligentie (AI), data science en eHealth in de zorg. De komende drie jaar wordt bijna twee miljoen euro uitgetrokken voor de verdere ontwikkeling hiervan in het UMCG.

AI in de zorg
Het gebruik van big data, AI en eHealth in de zorg is de laatste jaren flink gegroeid. Deze ontwikkeling zal de komende jaren alleen maar toenemen. AI wordt tegenwoordig niet alleen voor onderzoeksdoeleinden ingezet, maar ook om patiëntenzorg van hogere kwaliteit te bieden door verbeterde diagnose, behandeling en monitoring. AI-systemen kunnen vrij nauwkeurig ziekten herkennen. Ook kunnen toepassingen als digitale apps tijdig zien welke patiënten achteruitgaan en zo voorspellen wie wanneer extra aandacht nodig heeft.

Betere, betaalbare en duurzamere zorg
‘Als Universitair Medisch Centrum willen we graag voorop blijven lopen bij deze ontwikkelingen en onderzoeken hoe we AI zo effectief mogelijk in kunnen zetten’, zegt prof dr. Marian Joëls, lid van de Raad van Bestuur van het UMCG. ‘Voor  betere, betaalbare en duurzamere zorg investeren we de komende jaren in het ondersteunen van onze onderzoekers die gebruik maken van AI en big data in onderzoeksprojecten of studies. Ook willen we onze zorgprofessionals beter opleiden in dit domein, zodat we de angst voor digitale gezondheidstechnologie verminderen en de betrokkenheid bij de inzet en implementatie vergroten.’

Data Science Center in Health
De extra financiering zal worden gebruikt om het Data Science Center in Health (DASH) van het UMCG te versterken. DASH is opgericht in 2019 en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een belangrijke aanjager en facilitator in de ontwikkelingen op het gebied van AI en data science in het UMCG.

DASH heeft als doel data science in de gezondheidszorg te bevorderen door innovatieve onderzoeksprojecten te ondersteunen en door experts op het gebied van data science, machine learning, kunstmatige intelligentie en eHealth bij elkaar te brengen. Het huidige team van DASH is uitgebreid met experts op het gebied van AI, Big Data en eHealth. Zij zullen binnen het UMCG aan de slag gaan, maar ook verbinding zoeken en samenwerken met de regio, de rest van Nederland en internationaal.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: UMCG investeert bijna twee miljoen euro in AI, eHealth en big data
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 03 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!