Conclusie dat covid niet meer helemaal weggaat

‘Van bestrijden van een pandemie naar leven met een endemie’, zo heet het document dat experts van onder andere het Pandemic and Disaster Preparedness Center presenteren. Het advies? Een langetermijnvisie en structurele aanpassingen zodat onze samenleving beter is voorbereid op de grillen van de coronapandemie.

‘We kunnen nu concluderen dat covid niet meer helemaal weggaat’, aldus Arts Maatschappij & Gezondheid Anja Schreijer: ‘Structurele aanpassingen met meer vertrouwen in en verantwoordelijkheid bij de burger zijn daarom nodig om onze maatschappij robuuster te maken.’

Het Pandemic and Disaster Preparedness Center (PDPC), een initiatief van het Erasmus MC, de EUR en de TU Delft, faciliteerde daarom een discussiebijeenkomst met als doel een langetermijnvisie op te stellen. Hierbij waren experts uit zowel de (bio)medische– en sociale wetenschappen aanwezig, waaronder PDPC–trekkers Marion Koopmans, Anja Schreijer en Bas Kolen, als ook maatschappelijke partners.

Continue strijd
‘De afgelopen maanden bevonden we ons in een continue strijd met covid, waardoor er steeds abrupt gereageerd moest worden op de nieuwe ontwikkelingen van het virus. Dat vraagt erg veel van de samenleving. Winkels die opeens dicht moeten en artiesten die shows moeten afzeggen’, zegt Schreijer.

Volgens Koopmans moeten we er rekening mee houden dat het nog even duurt voordat covid onderdeel is geworden van de ‘normale’ wintervirussen: ‘Vanuit virologisch perspectief zullen we in de tussentijd nog een aantal kleinere of grotere golven zullen zien. Met structurele aanpassingen waar de hele maatschappij aan meewerkt kun je zorgen dat het virus zich al minder verspreidt voordat de nood het hoogst is. Hierdoor voorkomen we de noodzaak voor steeds extra ingrijpende maatregelen.’

Transitieteam
Makkelijker gezegd dan gedaan, geven de experts toe. Ze stellen voor om een transitieteam op te richten dat contstructieve voorstellen maakt voor de benodigde structurele aanpassingen. In het multidisciplinaire team zouden dan vertegenwoordigers vanuit o.a. de zorg, gedragswetenschappen, ethiek, economie en communicatiewetenschappen samenkomen.

Het visiedocument is te vinden op de website van het PDPC.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Maud Kok
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Multidisciplinair team komt met een langetermijnvisie voor covid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 01 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!