Prof. Marion Koopmans wil geen overhaaste conclusies trekken

In het Verenigd Koninkrijk is een mutatie van Sars-Cov-2 aangetroffen die zich sneller lijkt te verspreiden dan de variant die op dit moment in Europa rondwaart.

Viroloog prof. Marion Koopmans, verbonden aan het Erasmus MC, lid van het landelijk OMT en van het adviesorgaan van de WHO, beklemtoont dat meer vergelijkende studies in het laboratorium nodig zijn naar de aard van de mutatie. Ze erkent dat er inderdaad aanwijzingen zijn dat het virus besmettelijker is.

Geen paniek
Koopmans wil waken voor paniek, want ofschoon de nieuwe mutatie van het virus mogelijk besmettelijker is, zijn er geen aanwijzingen dat mensen er zieker van worden. Ook zijn er geen aanwijzingen dat meer mensen overlijden aan het gemuteerde virus. Virussen muteren onophoudelijk, zegt ze.

Prof. Marion Koopmans wil geen overhaaste conclusies trekken
Een veranderd verspreidingspatroon zagen virologen ook bij de variant die in maart naar Europa kwam. Zowel in Europa als in de VS kreeg deze variant de overhand. ‘Met dierstudies is inderdaad vastgesteld dat de ‘Europese’ variant meer besmettelijk is dan de oorspronkelijke variant uit Wuhan’, zegt Koopmans. ‘Zulk onderzoek is met de nieuwe Britse variant dus nog niet gedaan, maar het Britse verspreidingspatroon wijst wel in die richting.’

Demonstratie
De nieuwe variant is opgedoken op tientallen verschillende plekken verspreid over het zuiden van Engeland. ‘Deze variant heeft geleidelijk terrein gewonnen, en op allerlei plekken tegelijk. Dat is een aanwijzing voor een grotere besmettelijkheid’, zegt Koopmans. ‘Dit patroon van verspreiding kun je ook zien ontstaan na een zogeheten superspread event, zoals een groot feest of een demonstratie, maar omdat dit nu zo wijd verspreidt is dat minder waarschijnlijk.’

Geluk bij een ongeluk is dat Nederland al in lockdown is, zegt Koopmans. Dat kan helpen om een snelle verspreiding in ons land tegen te gaan.  ‘Als een variant besmettelijker blijkt te zijn, zou de naleving van de maatregelen nog strenger moeten zijn om het virus in te dammen. Het is daarom goed dat we al in een strenge lockdown zijn’, zegt Koopmans.

Niet zieker
In het Verenigd Koninkrijk lijken mensen niet zieker te worden door de Britse variant van het coronavirus. Ook zouden niet meer patiënten overlijden. ‘Het is nog wel te vroeg om daarover conclusies te trekken. Het zou theoretisch gezien zelfs kunnen zijn dat het virus wel besmettelijker is, maar dat het mensen minder ziek maakt. Dat moeten we allemaal onderzoeken.’

De Europese variant die in maart de overhand kreeg, bleek niet gevaarlijker te zijn, vervolgt Koopmans. ‘Maar ik wil geen harde conclusies trekken. We moeten eerst echt ouderwets gedegen  laboratoriumwerk doen: per mutatie kijken hoe die de werking van het virus beïnvloedt. Dat duurt gewoon langer dan alleen de mutaties in kaart brengen.’

Luister hier naar een podcast van NPO Radio 1 waarin Marion Koopmans uitgebreid in gaat op de aanstaande vaccinatiecampagne. In NRC Handelsblad licht zij de Britse mutatie nader toe.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Joyce de Bruijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: ‘Meer onderzoek nodig naar de Britse mutatie van het coronavirus’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 22 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!