Om coronavirusbesmettingen in het ziekenhuis te voorkomen, bestaan er verschillende richtlijnen

ZonMw kent een subsidie van € 3 ton toe voor onderzoek naar efficiënte infectiepreventie bij patiënten met covid; het ENVI-GO-PAN project. Tot op heden geldt ‘beter te veel dan te weinig’, maar dat is niet gestoeld op veel bewijs en kent ook nadelen. Onderzoekers van Erasmus MC werken samen met onderzoekers uit vier andere umc’s om de meest effectieve en efficiënte infectiepreventiemaatregelen te vinden.

Richtlijnen: hoge kosten
Om coronavirusbesmettingen in het ziekenhuis te voorkomen, bestaan er verschillende richtlijnen. Die stellen dat een patiëntkamer niet alleen schoongemaakt maar ook gedesinfecteerd moet worden nadat een patiënt met covid is ontslagen. Dat brengt hoge kosten, extra werk en gezondheidsrisico’s voor zorgmedewerkers met zich mee. Daarnaast komen mogelijk schadelijke stoffen in het milieu terecht. Ook wordt het dragen van een isolatieschort met mouwen tijdens de verzorging van een covidpatiënt aangeraden in de richtlijnen. Het gebruik van schorten leidt eveneens tot hoge kosten, extra werk en veel afval. Er is behoefte aan meer kennis. In het ENVI-GO-PAN project wordt bekeken of er evidence-based minder gedaan zou kunnen worden. Zo wordt bijgedragen aan een duurzame zorg zonder dat de veiligheid voor patiënten en medewerkers in gevaar komt.

Arts-microbioloog Juliëtte Severin en epidemioloog Anne Voor in ’t holt van de afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten van het Erasmus MC leiden een onderzoek naar hoe patiëntenkamers het meest effectief en efficiënt kunnen worden schoongemaakt en gedesinfecteerd nadat een patiënt met covid is ontslagen, en hoe schorten het beste kunnen worden ingezet. Daarvoor werken ze nauw samen met Jeroen van Kampen, Bart Haagmans en Marion Koopmans van de afdeling Viroscience en met collega’s uit vier andere umc’s.

Ook andere virussen
Juliëtte en Anne: ‘Met de ZonMw-subsidie willen we onderzoek doen naar de rol van schoonmaak en desinfectie van patiëntenkamers, maar ook naar de toegevoegde waarde van isolatieschorten tijdens de zorg voor patiënten met covid. Daarnaast kijken we ook naar deze maatregelen bij influenza en het RS virus. Omdat wij niet alleen covid (SARS-CoV-2) bestuderen maar ook andere relevante respiratoire virussen, zullen onze resultaten breed toepasbaar zijn, ook bij een toekomstige pandemie met een respiratoir virus.’

Studie
Het ENVI-GO-PAN project betreft een samenwerking van het Erasmus MC (Afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten – Unit infectiepreventie en Afdeling Viroscience), UMC Groningen, Radboudumc, LUMC en Amsterdam UMC. De studie loopt van januari 2023 tot januari 2024.

Het onderzoeksteam is op zoek naar nog een onderzoeker voor dit project. Bekijk de vacature op de Werken Bij Erasmus MC-website.

Lees hier meer over de studie: The role of cleaning and disinfection of the environment and the use of long-sleeved gowns to prevent nosocomial transmission of pandemic viruses: the ENVI-GO-PAN project – ZonMw


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Einddesinfectie en schorten bij covid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 24 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!