Hij vraagt de umc's om gezamenlijk twee centra aan te wijzen voor deze hoogcomplexe zorg

Minister Kuipers van VWS heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld dat hij de invasieve kinderhartzorg in twee centra wil concentreren. Hij vraagt de umc's om gezamenlijk twee centra aan te wijzen voor deze hoogcomplexe zorg.  

De keuze voor twee centra had niet onze voorkeur: het UMCG heeft steeds gepleit voor concentratie in drie centra. Echter: als slechts twee centra deze kinderhartzorg gaan aanbieden, is het UMCG in staat en bereid één van de twee centra te zijn.  

In de brief van de minister aan de NFU (de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), waarin hij om een voorstel vraagt, zien wij positieve aanknopingspunten voor het UMCG. Binnen de kaders en de voorwaarden die de minister stelt zullen wij de gesprekken hierover met de andere umc's aangaan.

In welke twee centra er ook geconcentreerd zal worden, het zal voor veel patiënten en de betrokken centra en professionals ingrijpende gevolgen hebben. Patiënten moeten mogelijk na jaren wisselen van behandelend centrum, de toegewezen centra zullen moeten uitbreiden en de centra die de zorg verliezen zullen de consequenties daarvan voor de patiënten en de andere umc’s zo goed mogelijk op moeten vangen. Om dat voor alle patiënten zorgvuldig te laten verlopen, is goede samenwerking tussen de centra noodzakelijk. Vanzelfsprekend zullen wij hier positief en constructief aan meewerken.

Lees hier de brief van minister Kuipers.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG / Janneke Kruse en Lex Kloosterman
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMCG
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcg.nl/s/reactie-umcg-concentatie-kinderhartzorg
Originele titel: Reactie UMCG op brief van minister Kuipers over concentratie kinderhartzorg
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2023-01-16

Relevante artikelen ...

12 procent hoger resultaat in 2021 in de vier grootste zorgsectoren Meer uitgaven aan uitzendkrachten en overig ingehuurd personeel Het resultaat voor belastingen van de vier grootste zorgsectoren samen nam in 2021 te... Management & beleid Thu, 01 Dec 2022, 11:03:22
Nieuw kabinet moet investeren in een gezonder Nederland Oproep van de nederlandse umc,s Een goede gezondheid is cruciaal voor de samenleving. Sterker dan ooit heeft de Coronacrisis dat aangetoond. Met al h... Management & beleid Thu, 20 May 2021, 13:25:05
Ambulancediensten gaan samen met de Noordelijke ziekenhuizen personeel werven en opleiden De samenwerking in ‘Zorg voor het Noorden’ staat voor de toekomst van werken in de zorg in Noord-Nederland. De bestuurders van negen ziekenhuizen en ... Management & beleid Fri, 05 Apr 2019, 15:28:48

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com