In Parijs is op 13 september de Europese Joint Action antibioticaresistentie gelanceerd.

De officiële naam is EU-JAMRAI (Joint Action on Antimicrobial Resistance and HealthCare-Associated Infections). De lancering vond plaats op het Franse ministerie van Volksgezondheid, onder toeziend oog van de Europese Commissie en beleidsmakers en organisaties uit 28 landen, waaronder Nederland. Dit initiatief brengt EU-lidstaten, internationale organisaties, instituten en universiteiten samen bij het aanpakken van antibioticaresistentie. Doel is om bestaande initiatieven te versterken, maar ook om zelf concrete stappen te zetten om antibioticaresistentie te verminderen.

Antibioticaresistentie

Antibioticaresistentie is een wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid. Kern van het probleem is dat door onzorgvuldig gebruik steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor de werking van antibiotica. Gevolg is dat nu eenvoudig te genezen ziektes (zoals long- of blaasontsteking) weer levensbedreigend kunnen worden. Naar schatting van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vallen er wereldwijd jaarlijks ca 700.000 doden als gevolg van antibioticaresistentie.

EU-JAMRAI

EU-JAMRAI wil binnen de Europese Unie gedragsverandering bevorderen op zowel individueel als gemeenschapsniveau. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘One Health’ aanpak, waarbij preventie en controle van antibioticaresistentie bij mensen, dieren en milieu centraal staat. Ook zorgt EU-JAMRAI ervoor dat bestaande internationale en Europese initiatieven op een gecoördineerde wijze worden uitgevoerd.

Groot aantal deelnemers

Maarliefst 82 organisaties nemen deel aan deze Joint Action, waaronder bijvoorbeeld de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), maar ook vertegenwoordigers van patiënten, zorgprofessionals en industrie. Deze organisaties zorgen samen met de Europese Commissie voor de financiering. Het totale budget is 7 miljoen euro, waarvan ruim 4 miljoen afkomstig van de Europese commissie.

Nederlandse inzet

Binnen Europa is Nederland een van de koplopers in de strijd tegen antibioticaresistentie. Zo investeerde Schippers onlangs nog 2 miljoen euro in de ontwikkeling en productie van nieuwe antibiotica. EU-JAMRAI bestaat in totaal uit 9 verschillende ‘werkpakketten’. Deze zijn hieronder te vinden. Het Nederlandse ministerie van VWS coördineert het pakket dat gaat over de implementatie van nationale strategieën en actieplannen. Dit is een directe uitkomst van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in 2016, waar de aanpak van antibioticaresistentie prioriteit had.

Bron: Rijksoverheid


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!