Bij urineweginfecties worden antibiotica het vaakst opgenomen

Antibiotica behoren tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen in de huisartsenpraktijk. Huisartsen schrijven ze het vaakst voor bij urineweginfecties. Dit blijkt uit cijfers van Nivel Zorgregistraties eerste lijn.

In 2017 kreeg bijna 18% van de ingeschreven patiënten in een huisartsenpraktijk een antibioticum voorgeschreven. Dat is een lichte daling ten opzichte van voorgaande jaren. Amoxicilline, vooral voorgeschreven bij oor- en luchtweginfecties, was het meest voorgeschreven antibioticum; 5% van de ingeschreven patiënten ontving hiervoor een recept. Andere veel voorgeschreven antibiotica zijn nitrofurantoïne en amoxicilline clavulaanzuur. Nitrofurantoïne wordt vooral voorgeschreven bij urineweginfecties.

Antibiotica worden het vaakst voorgeschreven bij urineweginfecties
De meeste voorschriften van een antibioticum waren voor urineweginfecties, gevolgd door acute infecties van de bovenste luchtwegen en longontsteking.

Aanleiding onderzoek
Overmatig gebruik van antibiotica vergroot het risico op antibioticaresistentie. Nederlandse huisartsen zijn terughoudend in het voorschrijven van antibiotica in vergelijking met hun Europese collega’s. Toch schrijven ook  Nederlandse huisartsen regelmatig antibiotica voor wanneer richtlijnen dit niet aanbevelen. Dit bleek uit eerder onderzoek van het Nivel, ‘Antibioticagebruik bij luchtweginfecties in de eerste lijn’.

Zie voor meer informatie de site van Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Percentage patiënten dat antibioticum krijgt voorgeschreven daalt iets
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 25 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!