(advertentie)

Wereldwijd komt het steeds vaker voor dat mensen ziek worden door bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica

De antibioticaresistentie in Nederland bleef in 2021 stabiel vergeleken met de vijf voorgaande jaren. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportage NethMap/MARAN 2022. Hierin presenteren diverse organisaties samen de gegevens over het antibioticagebruik en antibioticaresistentie in Nederland, voor mensen en dieren. 

Wel is de laatste jaren de resistentie toegenomen bij bepaalde bacteriën die meestal milde infecties veroorzaken, zoals aan de huid. 

Wereldwijd komt het steeds vaker voor dat mensen ziek worden door bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Antibiotica werken dan niet meer. In Nederland is dat probleem minder groot dan in veel andere landen. Wel blijft het voor Nederland belangrijk om scherp te blijven. Om resistentie te voorkomen is het belangrijk om antibiotica op de juiste manier te gebruiken en dus alleen als het nodig is. Alle ziekenhuizen in Nederland en steeds meer huisartsen besteden inmiddels aandacht aan het meten en verbeteren van hun antibioticagebruik.

Gebruik van antibiotica
Tijdens de coronapandemie in 2020 en 2021 gingen minder mensen naar de huisarts. Huisartsen schreven 10% minder antibiotica voor. 
In ziekenhuizen is het totale gebruik van antibiotica in 2020 afgenomen. Per patiënt is er gemiddeld wel meer gegeven, doordat veel patiënten tijdens de coronapandemie langer en intensiever moesten worden behandeld. 

Minder uitbraken door resistente bacteriën
Sinds het begin van de coronapandemie in 2020 zijn er minder uitbraken door resistente bacteriën in ziekenhuizen en verpleeghuizen gemeld. Het is niet duidelijk of er effecten van de coronapandemie en daarmee samenhangende veranderingen in de zorg op langere termijn zijn. 

Antibioticagebruik en resistentie bij landbouwhuisdieren
In 2021 zijn minder antibiotica verkocht en gebruikt voor landbouwhuisdieren dan in 2020. Ten opzichte van 2009, het referentiejaar, is de verkoop met ruim 70 procent gedaald. Bij sommige infecties zijn mensen afhankelijk van bepaalde soorten antibiotica. Deze specifieke antibiotica worden sinds 2015 alleen nog bij hoge uitzondering gebruikt voor landbouwhuisdieren.

De laatste tien jaar zijn darmbacteriën in varkens, koeien en kippen die voor de voedselproductie worden gehouden (landbouwhuisdieren) steeds minder resistent geworden. 

De maatregelen die nu al in Nederland zijn genomen om antibioticaresistentie te bestrijden, reiken verder dan de gezondheidszorg. Resistente bacteriën komen ook voor bij dieren, in voeding en in het milieu. Medische en veterinaire experts werken hierin samen (One Health-aanpak).

Onderzoeksrapport
De resultaten komen uit het onderzoeksrapport NethMapConsumption of antimicrobial agents and antimicrobial resistance among medically important bacteria in the Netherlands/MARANMonitoring of antimicrobial resistance and antibiotic usage in animals in the Netherlands 2022. NethMap is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de SWAB (Stichting Werkgroep Antibioticabeleid) en het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. MARAN is een samenwerking van Wageningen Bioveterinary Research, Wageningen Food Safety Research, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, het RIVM, Universiteit Utrecht en Autoriteit Diergeneesmiddelen.


 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/antibioticagebruik-en-antibioticaresistentie-blijven-stabiel
Originele titel: Antibioticagebruik en antibioticaresistentie blijven stabiel
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2022-06-30

Relevante artikelen ...

Sleutelelementen opgesteld voor eerlijke toegang tot vaccins en medische producten De COVID-19-uitbraak bracht aan het licht dat er wereldwijd enorme verschillen bestaan in de wereldwijde toegang tot vaccins en geneesmiddelen De cor... Anders Thu, 21 Jul 2022, 12:28:01
Schijf van Vijf-producten moeten beter in beeld komen Gezonde voeding verkleint de kans op chronische ziekten In de Levensmiddelendatabank is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen of n... Anders Mon, 11 Jul 2022, 07:25:40
Eet zo min mogelijk zelf gevangen producten uit de Westerschelde Het eten van producten uit de Westerschelde draagt extra bij aan de al hoge PFAS-blootstelling via andere bronnen in Nederland Het RIVM heeft bereken... Anders Wed, 25 May 2022, 21:55:25
Geen aanwijzingen dat chroom-6 uit medische implantaten schadelijk zijn Chroom-6 kan in het lichaam vrijkomen als een implantaat in contact komt met lichaamsvloeistoffen rondom het implantaat Chroom-6 uit medische implant... Anders Thu, 19 May 2022, 06:04:54
Amper daling overgewicht, roken en alcoholgebruik sinds 2018 Wel daalde het aantal rokers licht In 2021 had de helft van de volwassenen overgewicht. Verder rookte 21% weleens, was 7% een overmatige drinker en 8... Anders Fri, 11 Mar 2022, 17:09:28
Wegverkeer blijft grootste bron ernstige geluidshinder Dit blijkt uit het jaarlijkse Onderzoek Beleving Woonomgeving 12,9% van de Nederlanders vanaf 16 jaar (ruim 1,8 miljoen mensen) had in 2020 ‘ernstige... Anders Tue, 15 Feb 2022, 14:13:22

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com