Het gaat boven verwachting goed met de ontwikkeling van de overheidsfinanciën.

Zo loopt het begrotingsoverschot dat in 2016 is bereikt volgend jaar verder op naar 0,8% van het bruto binnenlands product (bbp). De overheidsschuld daalt volgend jaar verder naar 54,4% van het bbp.

Dit staat in de Miljoenennota 2018, die minister Dijsselbloem vandaag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

De groei van de Nederlandse economie bedraagt 3,3% in 2017 en groeit volgens het Centraal Planbureau (CPB) met 2,5% in 2018. We geven meer geld uit en exporteren meer producten naar het buitenland. Ook de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn positiever dan eerder werd voorspeld. De werkloosheid daalt snel doordat het aantal banen toeneemt.

De Nederlandse economie profiteert van het verbeterde economische klimaat in Europa en daarbuiten. Daar staat tegenover dat Nederland als open economie relatief grotere risico's loopt als het economisch tij in Europa of daarbuiten keert. De Brexit, de onzekere economische koers van de Verenigde Staten en (geo)politieke spanningen in andere werelddelen kunnen de groei van de Nederlandse economie negatief beïnvloeden.

Om niet direct te hoeven bezuinigen in perioden van nieuwe economische tegenslag en om in de toekomst sneller te kunnen reageren op een crisis, is het belangrijk dat - nu het economisch meezit - de schuld verder wordt afgebouwd. Dit schept ruimte om bij toekomstige tegenslagen tijdelijk een tekort te laten ontstaan en de schuld op te laten lopen, zodat pijnlijke bezuinigingen minder snel noodzakelijk zijn.

Minister Dijsselbloem: 'We willen dat de schuld verder omlaag gaat. Tegelijk vinden we sommige uitgaven zo belangrijk, dat we daar extra geld voor uittrekken. Zo gaat er volgend jaar extra geld uit naar de koopkracht, zodat ook uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden van de economische groei kunnen meeprofiteren.'

Extra uitgaven 2018

  • Het kabinet maakt € 425 miljoen vrij om de koopkracht van kwetsbare groepen te verbeteren. Hierdoor gaan naast werkenden, ook de meeste mensen met een uitkering en gepensioneerden erop vooruit.
  • Er gaat, zoals eerder bekendgemaakt, € 435 miljoen extra naar de kwaliteit van de verpleeghuiszorg. Deze investeringen lopen op tot structureel ruim € 2 miljard.
  • Het kabinet investeert € 270 miljoen extra in de verbetering van en nieuwe afspraken over de arbeidsvoorwaarden primair onderwijs. Dit wordt via een nota van wijziging toegevoegd aan de begroting voor 2018. Daarnaast wordt er incidenteel € 223 miljoen extra uitgetrokken voor het hogere aantal leerlingen en studenten.
  • Er komen extra middelen voor digitale veiligheid en de aanpak van terrorisme. Het kabinet investeert € 116 miljoen extra in de veiligheid van Nederland. Hiervan is € 30 miljoen beschikbaar voor het afpakken van crimineel vermogen.
  • Het kabinet reserveert voor de komende jaren incidenteel € 75 miljoen extra om - indien nodig - de continuïteit van de Belastingdienst te kunnen borgen.
  • Om het toezicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te verbeteren wordt incidenteel € 25 miljoen extra gereserveerd.

Documenten

Miljoenennota 2018
Begroting | 19-09-2017

Samenvatting Miljoenennota 2018
In deze brochure staan de hoofdpunten van de Miljoenennota 2018.

Bron: Rijksoverheid


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!