Manifest 'Kwaliteit van zorg, nu en in de toekomst' ondertekend door verpleegkundigen, onderzoekers, beleidsmakers en bestuurders

Ruim honderd verpleegkundigen, onderzoekers, beleidsmakers en bestuurders hebben het manifest 'Kwaliteit van zorg, nu en in de toekomst' ondertekend.

Investeren
Het manifest roept de bewindslieden van de ministeries VWS en OCW op om fors te investeren in de kwaliteit van de verpleegkunde. Het handvest is 23 januari overhandigd aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge.

Betere basis
Het doel van de oproep is om het werk van de meer dan driehonderdduizend verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden in Nederland een betere wetenschappelijke basis en een adequate kennisinfrastructuur te geven.

Leadership
Tot de opstellers horen Erasmus MC'ers Onno Helder en Erwin Ista, beiden verpleegkundig onderzoeker. Zij hebben recentelijk, met acht collega's, het getuigschrift ontvangen van het postdoc leadership-programma van ZonMw.

Werkdruk
Bij het manifest, dat ook wordt gesteund door de Raad van Bestuur van het Erasmus MC, zit een persbericht. Daarin staat onder meer: "Slimmer werken is noodzakelijk, want de druk op de zorgpraktijk neemt steeds verder toe door een groeiend aantal ouderen en chronisch zieken en schaarste aan verpleegkundigen en verzorgenden."

Duurzaam
De betrokkenen roepen de ministers op om een duurzaam kennisprogramma en -infrastructuur in te stellen voor de verpleging en verzorging. Verpleegkundig onderzoekers die het Leadership Mentoring in Nursing Research hebben afgemaakt, presenteerden deze maand voorbeelden van nieuwe inzichten. Ze betogen dat meer wetenschap in de verpleegkunde leidt tot betere uitkomsten voor de patiëntenzorg.

Onderwerpen
Hun gepresenteerde onderwerpen waren:
* Onno Helder (Erasmus MC): technologie in de verpleegkunde.
* Erwin Ista (Erasmus MC): comfort van ernstig zieke kinderen, implementatiewetenschap.
* Anne Eskes (AMC): verpleegkundige zorg en chirurgisch succes.
* Nienke Bleijenberg (UMC Utrecht): proactieve ouderenzorg in de wijk.
* Betsie van Gaal (Radboudumc): zelfmanagement bij chronisch zieken.
* Roelof Ettema (UMC Utrecht): ontwikkeling interdisciplinaire zorgpaden.
* Janneke de Man-van Ginkel (UMC Utrecht): zorg na een beroerte.
* Anita Huis (Radboudumc): infectiepreventie in de verpleegkunde.
* Judith Meijers (Maastricht University): palliatieve zorg.
* Getty Huisman-de Waal (Radboudumc): focus op basiszorg.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : Erasmus MC
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Manifest voor betere verpleegkunde
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!