Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Zorgprofessionals, bestuurders en zorgverzekeraars zijn positief over de onderlinge samenwerking bij het werken met integrale bekostiging van de . Wel vinden ze  de administratieve lasten hoog. Daarnaast zijn de inzichten in de effecten op zorggebruik, zorguitgaven en gezondheidsuitkomsten nog beperkt. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  naar de experimentele invoering van de integrale bekostiging sinds 2017.

In Nederland zijn de afgelopen jaren meerdere maatregelen genomen om de kwaliteit van de geboortezorg  te verbeteren door het versterken van de samenwerking tussen verschillende zorgverleners. Aanleiding waren de relatief hoge sterftecijfers rond geboortes. Het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport   onderzoekt of een andere manier van betalen, de zogeheten integrale bekostiging, de samenwerking verder kan verbeteren. Hiervoor verenigen verloskundigen, gynaecologen, kraamzorg, en een ziekenhuis zich in een integrale geboortezorg organisatie (igo). De experimentele invoering van de integrale bekostiging van de geboortezorg is vanaf 2017 gestart. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  heeft de afgelopen drie jaar de ervaringen met integrale bekostiging in de igo’s gevolgd. Daarnaast is een analyse uitgevoerd om inzicht te krijgen in de eerste effecten van integrale bekostiging op zorggebruik, zorguitgaven en gezondheidsuitkomsten

Kleine veranderingen in de zorg
Na de invoering van integrale bekostiging hebben er iets meer bevallingen in een ziekenhuis onder leiding van een verloskundige (poliklinisch) plaatsgevonden en minder ziekenhuisbevallingen onder leiding van een gynaecoloog. Het percentage geplande keizersneden was iets lager en het percentage niet-geplande keizersneden hoger. De toename van zorguitgaven per zwangerschap was bij de igo’s iets lager. Voor de gezondheidsuitkomsten waren er geen effecten zichtbaar. Volgens zorgverleners is de invoering van integrale bekostiging nog in een overgangsfase. Aanvullende dataregistratie en een langere doorlooptijd van de evaluatie zijn nodig om de langetermijneffecten in beeld te krijgen. Om alle mogelijke effecten te kunnen zien en verklaren, is het belangrijk om het werken met integrale bekostiging langer te volgen.

Administratieve lasten risico voor draagvlak
Voor het behoud van draagvlak voor integrale bekostiging lijkt een vereenvoudiging van de administratieve afhandeling een randvoorwaarde. Bovendien vinden bestuurders het een belemmering dat het nog niet duidelijk is of de integrale bekostiging doorgaat na afloop van dit experiment. Zorgverzekeraars benadrukken dat een te snelle landelijke invoering niet wenselijk is. 

Eind 2020 beslist de minister van VWS over de toekomst van integrale bekostiging van de geboortezorg.

Integrale bekostiging van de geboortezorg: ervaringen na drie jaar en de eerste zichtbare effecten


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Integrale bekostiging van de geboortezorg: betrokkenen positief over samenwerking, maar beperkt inzicht in effecten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 sep 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!