Nog steeds is er behoefte aan 12.000 verpleegkundigen in de wijk en 50.000 medewerkers in verpleeghuizen

De afname van het personeelstekort in de zorg is een stapje in de goede richting, maar we kunnen absoluut niet achterover leunen. "De cijfers laten zien dat de sector doet wat het kan om nieuwe mensen aan te trekken en te behouden", stelt Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van ActiZ en bestuurder van Zorggroep Elde. "Maar kleine stapjes zijn bij lange na niet genoeg om de toename aan zorgvragen op te vangen." Nog steeds is er behoefte aan 12.000 verpleegkundigen in de wijk en 50.000 medewerkers in verpleeghuizen.

“Ik ben trots op onze leden die doen wat ze kunnen”, zegt Joppe. “De landelijke arbeidsmarktcampagne ‘Ik zorg’ wordt goed gebruikt door zorgorganisaties om ook in de eigen regio nieuwe medewerkers te vinden en regelingen om medewerkers op te leiden of bij te scholen worden volop benut. Werkgevers in de vvt-sector hebben daarnaast werk gemaakt van goede randvoorwaarden om zorgmedewerkers te ondersteunen bij hun werk. Bijvoorbeeld met een cao met onder meer 4% loonsverhoging en het organiseren van schrapsessies om de regeldruk te verminderen.”

Zorgkloof
ActiZ, vereniging van zorgorganisaties, vindt dat er fundamentele keuzes nodig zijn over hoe we zorg voor ouderen en chronisch zieken willen inrichten. Het aantal 90-plussers stijgt in 2040 met bijna 200% tot 340 duizend. Er komen een miljoen mensen meer bij met meerdere chronische aandoeningen, nu zo’n 4,3 miljoen, straks 5,5 miljoen. Nu werken 1 op de 7 mensen in de zorg. Dat zouden er in de toekomst 1 op de 4 moeten worden, maar het aantal mensen in Nederland dat kan werken neemt af. Zie ook de Infographic Zorgkloof.

Nieuwe verwachtingen
Om antwoorden te bieden op de groeiende zorgvraag en krimpende arbeidsmarkt, moeten we met elkaar nadenken over hoe we oud willen worden. ActiZ is blij dat het ministerie van VWS het belang aangeeft om in te zetten op innovatie en arbeidsbesparende technologie. Alleen zo blijft ouderenzorg en zorg thuis ook in de toekomst beschikbaar en betaalbaar. Daarnaast is het nodig onderwijs beter aan te laten sluiten op de praktijk. Onderwijs op maat, zodat zij-instromers niet 3 jaar hoeven te wachten voordat ze echt aan de slag kunnen. De grote aantallen nieuwe studenten en leerlingen zijn mooi, maar we moeten wel zorgen dat nieuwe collega’s goed begeleid worden, zodat ze een mooie start maken. ActiZ draagt hier graag aan bij.