Het ministerie van VWS wil snel duidelijkheid geven over welke opleidingen toegang geven tot het nieuw in te richten register voor regieverpleegkundigen.

Verpleegkundigen weten al tijden niet waar zij aan toe zijn als het gaat om hun inschrijving in het BIG-register na invoering van de Wet BIG II. Onzekerheid hierover brengt veel onrust met zich mee, zowel voor de verpleegkundigen zelf, als voor hun werkgevers. Duidelijkheid op korte termijn is voor alle partijen zeer gewenst en draagt ons inziens ook bij aan het imago van het vak. En dat is in deze tijden van enorme tekorten aan zorgprofessionals van groot belang.  

VWS toetsingscommissie
Het ministerie van VWS wil snel duidelijkheid geven over welke opleidingen toegang geven tot het nieuw in te richten register voor regieverpleegkundigen. Daartoe heeft de minister afgelopen maand een commissie ingesteld om een aantal nader te noemen vervolgopleidingen te toetsen op gelijkwaardigheid aan het hbo-verpleegkundige opleidingsprofiel. De commissie buigt zich ook over enkele voor de wijkverpleging relevante opleidingen. De minister heeft de commissie gevraagd uiterlijk 30 november een advies te formuleren. 

Toelatingscriteria
ActiZ heeft, samen met de andere brancheorganisaties in de zorg (BoZ), een duidelijk standpunt geformuleerd en zal zich hiervoor hard blijven maken. Wij zijn van mening dat de volgende verpleegkundigen automatisch voldoen aan de eisen om te worden toegelaten tot het register van de regieverpleegkundigen:

  • verpleegkundigen met een inservice A- en/of B-opleiding aangevuld met een diploma van de MGZ-opleiding (een tweejarige hbo-opleiding) en
  • mbo- of inservice opgeleide verpleegkundigen met een erkende post-hbo opleiding, die op grond hiervan uiterlijk 31 december 2015 zijn opgenomen in het V&V kwaliteitsregister. 

Samen optrekken
Als werkgevers, verenigd in de BoZ, trekken we samen met de beroepsvereniging en andere veldpartijen op om voor iedereen zo snel mogelijkheid duidelijkheid te krijgen. Ons gezamenlijk doel is daarbij: de juiste zorg op de juiste plek voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft. Dit kunnen we alleen realiseren met de inzet van alle zorgprofessionals. 

Hoe zit het ook alweer?
in 2016 zijn de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen opgesteld, waarin het onderscheid tussen de mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen wordt beschreven. Minister Edith Schippers, voorganger van de huidige minister Bruins, heeft bepaald dat er ook in de Wet BIG een onderscheid wordt gemaakt: elk beroepsprofiel krijgt zijn eigen register. ActiZ vindt, samen met de BoZ partijen (NVZ, NFU, VGN en GGZ), dat medewerkers die voldoen aan het beroepsprofiel van de regieverpleegkundige toegang moeten krijgen tot het register van de regieverpleegkundigen. Medewerkers met veel werkervaring en bijscholingen moeten via een EVC-traject kunnen aantonen in hoeverre zij voldoen aan de eisen voor het register voor regieverpleegkundigen en op welke onderdelen eventueel nog scholing nodig is om toegang te krijgen. Daarnaast vinden wij dat er verkorte scholingen beschikbaar moeten komen om snel aan de nieuwe beroepsprofielen te kunnen voldoen.



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onzekerheid BIG-registratie regieverpleegkundigen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 05 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!