Ongeveer 2000 patiënten kregen het middel de afgelopen jaren binnen een onderzoek setting

De afgelopen weken heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) een aantal gesprekken gevoerd met Biogen, de fabrikant van het MS-middel Fampyra. Uitkomst is dat Biogen een terugbetalingsregeling opzet waarbinnen patiënten - met terugwerkende kracht - direct een aanzienlijk deel van de aanschafkosten van het geneesmiddel Fampyra via declaratie kunnen terugkrijgen van Biogen. Dat heeft Bruins laten weten aan de Tweede Kamer.

Bruno Bruins: ‘Ik ben Biogen erkentelijk voor hun constructieve opstelling. Door patiënten in de tussentijd financieel te compenseren blijft het middel voor deze groep beschikbaar.’

Onderzoek naar effectiviteit
Ongeveer 2000 patiënten kregen het middel de afgelopen jaren binnen een onderzoek setting. Binnen dat onderzoek is de effectiviteit van het middel volgens het Zorginstituut nog onvoldoende aangetoond. Met steun van het Zorginstituut bekijken de fabrikant en neurologen op dit moment of er op basis van beschikbare data kan worden bepaald of de pakketwaardigheid voor een nauwkeurig omschreven groep patiënten wel kan worden aangetoond. Dit proces zal naar verwachting ongeveer 6 maanden duren. Bruno Bruins deed vorige maand een beroep op Biogen om het middel in de tussentijd ter beschikking te stellen aan patiënten. De regeling die nu wordt aangeboden is een goed voorbeeld van het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Terugbetalingsregeling
De terugbetalingsregeling loopt van 1 januari 2019 tot en met de datum van de voorziene pakketuitspraak van het Zorginstituut, en maximaal tot en met 31 augustus 2019. De eigen betaling van patiënten voor een verpakking van vier weken wordt daarmee substantieel teruggebracht. Deze regeling is van toepassing op de groep patiënten die eerder ook in aanmerking kwam voor gratis verstrekking tussen april en december 2018. Daarnaast heeft Biogen aangeboden dat, alleen als Fampyra na de herbeoordeling door het Zorginstituut wordt opgenomen in het verzekerde pakket, zij op dat moment met terugwerkende kracht ook de resterende eigen betaling aan alle patiënten zal terugbetalen. Patiënten krijgen in dat geval dus de volledige aanschafkosten gedekt, met uitzondering van de btw en de afleverkosten van de apotheek. Patiënten zullen nog deze maand worden geïnformeerd over de uitwerking van de terugbetalingsregeling van Biogen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Rijksoverheid
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Tijdelijke terugbetalingsregeling Fampyra
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 07 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!