Er was sprake van een gebrek aan integere en beheerste bedrijfsvoering

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) heeft Zorggroep Alliade per 16 januari 2019 onder verscherpt toezicht gesteld voor de duur van zes maanden. Er was sprake van een gebrek aan integere en beheerste bedrijfsvoering. Dit blijkt uit een tweede onderzoek naar goed bestuur bij Zorggroep Alliade. Verder is vastgesteld dat er dividend is uitgekeerd waar dat niet was afgesproken. De inspectie beschouwt dit als valselijk opgemaakte facturen. De inspectie heeft hiervan aangifte gedaan.

Aanleiding
In 2016 heeft er een eerste onderzoek naar goed bestuur bij Zorggroep Alliade plaatsgevonden. Dit was een gezamenlijk onderzoek van de inspectie en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Vervolgvragen vanuit de media en de Tweede Kamer en aanvullende informatie over mogelijke belangenverstrengeling en het weglekken van zorggelden waren voor de inspectie aanleiding om in december 2016 te starten met een tweede onderzoek.

Wat is onderzocht?
Ook dit tweede onderzoek is uitgevoerd in nauwe samenwerking met de NZa en richtte zich op de periode 2008-2016. De inspectie heeft op basis van onderzoek ter plaatse, bureauonderzoek en  diepgaand boekenonderzoek, uiteindelijk een drietal omvangrijke transacties tussen Zorgroep Alliade en de Freya-groep onderzocht. Daarbij heeft de inspectie gekeken of het belang van de kwaliteit en continuïteit van zorg voor cliënten steeds voorop heeft gestaan.

Conclusies
De inspectie heeft tijdens het onderzoek niet de overtuiging gekregen dat Zorggroep Alliade steeds vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft gehandeld. Ten aanzien van de drie onderzochte transacties concludeert de IGJ dat er onvoldoende interne en externe waarborgen waren binnen de organisatie om materiële beïnvloeding te voorkomen. De raad van toezicht stond te veel op afstand, stelde zich onvoldoende kritisch op en werd in bepaalde gevallen niet, te laat of onvolledig geïnformeerd.

Verscherpt toezicht
Zorggroep Alliade is voor een periode van zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Het vertrouwen van de inspectie in de raad van de bestuur en de raad van toezicht is ernstig geschaad. Alliade dient binnen twee maanden een plan van aanpak op te stellen. Binnen vier maanden moeten er verbetermaatregelen zijn uitgevoerd om een integere en beheerste bedrijfsvoering te waarborgen.

Aangifte
De inspectie heeft twee facturen gevonden die naar mening van de inspectie valselijk zijn opgemaakt. De inspectie heeft hiervoor aangifte gedaan bij het OM.

Documenten
Alliade rapport januari 2019
Brief instellen verscherpt toezicht januari 2019
Alliade reactie op toezichtsrapport en verscherpt toezicht januari 2019


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verscherpt toezicht en aangifte vermeende valsheid in geschrifte voor Zorggroep Alliade
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 05 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!