(advertentie)

Kindermishandeling werd in eerdere onderzoeken al geassocieerd met hart- en vaatziekten

Volgens een nieuw onderzoek van de Bristol Medical School hebben vooral vrouwen, die mishandeld zijn als kind, een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Kindermishandeling werd in eerdere onderzoeken al geassocieerd met hart- en vaatziekten, maar de meeste studies gebruikten alleen zelfrapportage, wat minder betrouwbaar is dan medische dossiers. Daarnaast hadden die studies vaak weinig aandacht voor de verschillende soorten hart- en vaatziekten en verschillen naar sekse.

De onderzoekers van the University of Bristol wilden nieuwe kennis toevoegen aan voorgaande onderzoeken, door ook die andere factoren als leeftijd en sekse erbij te betrekken.

Het onderzoek bestond uit een combinatie van zelfrapportage en bevestigde gevallen van hart- en vaatziekten. Dit werd mogelijk gemaakt door gegevens van de UK Biobank, een grote onderzoeksinstelling in het Verenigd Koninkrijk die de ontwikkeling van ziektes onderzoekt met behulp van medische gegevens van vrijwilligers en patiënten.

De deelnemers aan het onderzoek werden gevraagd een vragenlijst over geestelijke gezondheid en kindermishandeling in te vullen. Uiteindelijk werden de medische gegevens van ruim honderdduizend mensen onderzocht, die de lijst hadden ingevuld. De steekproef was groot genoeg om verschillen naar geslacht en leeftijd te kunnen onderzoeken.

De soorten fysieke, seksuele en emotionele kindermishandeling en - verwaarlozing werden beoordeeld met een Trauma Screener.

Emotionele verwaarlozing was het meest voorkomende type kindermishandeling (22,5%), gevolgd door fysiek misbruik bij mannen (21,1%) en emotioneel misbruik bij vrouwen (17,9%).

Uit de resultaten van de vragenlijst bleek dat van alle hart- en vaatziektes, kindermishandeling het vaakste een verband lijkt te hebben met hartaanvallen en beroertes.

Alle vormen van kindermishandeling lieten een verband zien met een hoger risico op hart- en vaatziekten bij zowel mannen als vrouwen. Er was over het algemeen echter een sterker verband te zien bij vrouwen. Vrouwen die (lichamelijke) kindermishandeling hadden ervaren, bleken namelijk gemiddeld zo’n 50% meer kans op een hartaanval te hebben. Bij mannen werd er een toename van 20% gevonden, wat dus wel een verschil laat zien.

Alle vormen van kindermishandeling werden vaker ingevuld in de vragenlijst bij vrouwen, behalve lichamelijk misbruik, dat vaker voorkwam bij mannen in het onderzoek.

Vrouwen hadden ook meer kans op een hoger aantal vormen van kindermishandeling, volgens de vragenlijst. Het zou kunnen betekenen dat vrouwen mogelijk kwetsbaarder zijn voor de gevolgen van kindermishandeling.

De resultaten van het onderzoek suggereerden ook een sterker verband tussen kindermishandeling en het vroegtijdig krijgen van hart- en vaatziekten (voor de leeftijd van 50 jaar).

Het verrichte onderzoek door de British Medical School is van groot belang, omdat het medici kan helpen mensen te identificeren die baat kunnen hebben bij vroege screening op hart- en vaatziekten. Het onderzoek is een grote bijdrage aan het groeiende aantal bewijzen dat een duidelijk verband aantoont tussen kindermishandeling en hart- en vaatziekten.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Eva Jacobse
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : British Medical Journal
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.bmj.com/
Originele titel: Tot 50% meer kans op een hartaanval bij vrouwen die mishandeld zijn als kind
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-07-30

Relevante artikelen ...

Medicijnresten zijn risico voor kwaliteit oppervlaktewater Dat blijkt uit een analyse van meetgegevens van waterbeheerders uit 2017 en 2018 Een nieuwe studie door RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en M... Anders Mon, 12 Oct 2020, 10:56:20
40+ consultatiebureau goed alternatief voor preventieprogramma In Nederland hebben circa 1,6 miljoen mensen hart- en vaatziekten en ongeveer 1,2 miljoen mensen diabetes De korte termijneffecten van een preventiep... Anders Wed, 23 Sep 2020, 15:30:19
Reactie van IGZ op bericht over onzuiverheden in geneesmiddelen Eind 2019 werd er in Singapore en Zwitserland NDMA in metformine aangetroffen NRC en Zembla hebben donderdag een artikel gepubliceerd over de onzuive... Anders Thu, 10 Sep 2020, 14:22:36
Antibioticagebruik vroeg in het leven verhoogt het risico op ernstige darmaandoeningen Antibiotica zijn de meest voorgeschreven therapeutische middelen bij kinderen, zowel in de VS als in veel Europese landen Zelfs eenmalige, korte an... Anders Wed, 26 Aug 2020, 09:35:30
Geen extra zorgen zwangerschap bij covid-19 Monitoring van zwangere vrouwen door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) wijst dat uit Vrouwen die zwanger zijn hoeven zi... Anders Mon, 01 Jun 2020, 11:04:19
Grootste stamcelfaciliteit voor Nederland gebouwd door het LUMC Het NECSTGEN is een publiek-private samenwerking Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) start dit jaar met de bouw van de grootste non-profit ... Anders Wed, 27 May 2020, 12:34:45