Huisartsen, Isala, verzorgings- en verpleeghuizen vinden elkaar in regio Zwolle als het gaat om eerstelijns verblijfbedden.

Sinds dit jaar bieden verzorgings- en verpleeghuizen eerstelijns verblijfbedden aan ouderen die tijdelijk niet thuis kunnen blijven, maar te gezond zijn voor opname in het ziekenhuis.

De berichten haalden de landelijke dagbladen. Overvolle SEH’s met ouderen met een verzorgingsprobleem. Tot nu toe was daar nog geen adequate opvang voor. Daarom hebben de zorgverleners in de regio Zwolle een plan ontwikkeld waarmee zij dit probleem voor willen zijn. Een belangrijk onderdeel van dit plan is de toegang tot de eerstelijns verblijfbedden in de regio goed met elkaar afstemmen. Zodat ouderen direct op de plaats met de beste verzorging voor hun situatie opgenomen kunnen worden. ‘Want na een ziekenhuisopname gaan de meeste van deze ouderen na bemiddeling van het transferbureau alsnog tijdelijk naar een verzorgings- of verpleeghuis’, zegt Karin Westerhof, hoofd operationeel leidinggevende van het transferbureau bij Isala. ‘En een extra schakel en opname is nooit goed voor een oudere.’

24/7
In principe heeft ieder verzorgings- verpleeghuis de beschikking over eerstelijnsbedden. Maar hoe krijgt een huisarts of de SEH-arts zijn patiënten daar? En hoe weet hij waar plek is? De zorgaanbieders in regio Zwolle hebben geregeld dat er 24/7 een volledige overzicht is van de beschikbare capaciteit. Op initiatief van IJsselheem staken vervolgens Zonnehuisgroep IJssel Vecht, Driezorg, Zorggroep Oude en Nieuwe Land, Het Zand, Huisartsenvereniging Regio Zwolle, Progez en Isala de hoofden bij elkaar en lanceerden gezamenlijk een telefoonnummer dat huisartsen 24/7 kunnen bellen. Noorderboog, Viattence, Het Baken, Hanzeheerd, RAZ, WZU Veluwe zijn inmiddels ook aangesloten.

Op de juiste plaats
Via een keuzemenu wordt de huisarts meteen verbonden met het verzorgings- verpleeghuis dat de voorkeur heeft van de cliënt. Mocht deze geen ruimte hebben, dan kijkt de zorgconsulent - of buiten kantoortijd het avond- weekend- en nachthoofd - waar wel plek is. Die plek wordt gereserveerd en vervolgens kan de huisarts (of SEH-arts) de opname regelen met het verzorgings- verpleeghuis. Het belang dat iedereen steeds voor ogen houdt, is dat de oudere op die plaats terechtkomt, waar hij de zorg krijgt die hij nodig heeft. ‘De huisarts of SEH-arts moet een eerstelijns verblijf kunnen regelen met één telefoontje’, aldus de initiatiefnemers. ‘En dat is met het introduceren van deze telefoonlijn gelukt!’

Nut bewezen
De telefoonlijn startte eind april. Toen was er nog maar een klein aantal verzorgings- verpleeghuizen aangesloten. Toch bewees de telefoonlijn meteen al zijn nut. Want in het eerste weekend konden vijf opnames in Isala worden voorkomen doordat het telefoonnummer vier maal werd gebeld door een huisarts en één keer door een SEH-arts. ‘Inmiddels nemen alle verpleeg- en verzorgingshuizen en huisartsen in de regio Zwolle deel’, zegt Sjoukje Kruisselbrink van Progez.‘

Voorop lopen
Doordat de samenwerking tussen huisartsen, ziekenhuis en verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio goed is, was het telefoonnummer relatief snel ingericht. En loopt de regio Zwolle voor op landelijke ontwikkelingen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!